◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Aproape 800 de jurnalişti au fost întemnițați în 2023

Întemnițarea arbitrară a jurnaliștilor este utilizată pe scară largă în multe țări pentru a suprima dreptul la știri și informații. Aproape 800 de jurnalişti au fost închişi la un moment dat în 2023 şi aproape 550 vor petrece începutul lui 2024 în închisoare. Aproape jumătate dintre ei sunt deținuți în doar patru țări – China, Myanmar, Belarus și Vietnam, relatează organizația Reporteri fără frontiere (RSF).

Închisoarea este folosită pentru a persecuta jurnaliştii în aproape jumătate din ţările lumii. Un total de 779 de jurnalişti au fost închişi la un moment dat în 2023, iar 547 sunt în prezent în închisoare sau în arest la domiciliu, într-un total de 45 de ţări. Pedepsele cu închisoarea aplicate jurnaliștilor în acest an au variat de la o săptămână la 20 de ani.

China continuă să fie cel mai mare temnicer de jurnalişti din lume – cu 121 deţinuţi în prezent. Este urmată de Myanmar (69 de ani), care a impus cea mai lungă pedeapsă de închisoare unui jurnalist, când l-a condamnat pe Sai Zaw Thaike la 20 de ani de închisoare pentru o serie de acuzații, inclusiv „dezinformare” și „ răzvrătire”. Turcia și Iranul s-au numărat printre cei mai mari deținători ai jurnaliștilor în 2023. Guvernele lor au folosit în mod constant detenția – adesea detenție repetată pe termen scurt – ca o modalitate de a intimida jurnaliștii. Vietnam, Rusia și Afganistan sunt, de asemenea, printre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. În Vietnam, unde mass-media trebuie să urmeze ordinele partidului unic, 43 de jurnalişti au petrecut cel puţin 48 de ore în detenţie în 2023, iar 36 sunt în prezent deţinuţi. În Rusia, într-un climat ostil față de mass-media și personalul media independent, 34 de jurnaliști au fost reținuți în ultimele 12 luni, iar 29 sunt încă în închisoare la 29 decembrie. Printre aceștia se numără doi cetățeni americani: reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, care este acuzat de spionaj, și Alsu Kurmasheva, jurnalist cu dublă naționalitate rusă și americană care lucrează pentru Radio Free Europe/Radio Liberty din Praga, care a fost arestat în timp ce își vizita familia în Rusia și acuzată că nu s-a identificat drept „agent străin”. Acuzațiile de spionaj sunt folosite și împotriva jurnaliștilor din Afganistan.

 

„Dreptul la știri și informații a milioane de oameni este încălcat”

Alegerile au intensificat persecuția necruțătoare a președintelui Abdel Fattah el-Sisi asupra presei din Egipt în 2023, astfel încât un total de 20 de jurnalişti și bloggeri sunt reţinuţi în prezent. Acoperirea conflictelor armate poate duce, de asemenea, la închisoare. Acesta este motivul pentru care autoritățile au vizat jurnaliștii din Etiopia, unde 14 sunt în prezent deținuți și 22 au fost închiși în 2023.

Sentințele pronunțate împotriva jurnalistelor au doborât recorduri în 2023. Potrivit rsf.org, șase dintre cele mai lungi opt pedepse din 2023 au fost pronunțate asupra femeilor care practică jurnalismul. Acestea sunt supuse unei persecuții îngrozitoare în Iran, în Belarus, în Burundi – unde Floriane Irangabiye, una dintre puținele jurnaliste închise în Africa, ispășește o pedeapsă de 10 ani. „Fiecare jurnalist aflat în închisoare este prin definiție un jurnalist împiedicat să lucreze. Dar este și un jurnalist care va fi intimidat în viitor. Și sunt sute sau chiar mii de colegi care simt o amenințare deasupra capului. Deci, dreptul la știri și informații a milioane de oameni este încălcat. În spatele acestor statistici există tragedii umane și consecințe politice. Salut curajul tuturor acestor jurnalişti, femei şi bărbaţi, care au îndrăznit să înfrunte pericolele impuse de guvernele autoritare. Și mulțumesc echipei RSF, în special corespondenților noștri din peste 130 de țări, pentru că au făcut tot posibilul pentru a obține eliberarea lor”, arată Christophe Deloire, secretar general al RSF. (redacția UZPR)

Foto: Rodrigo Gonzales/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *