◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.05.2024

MARTIRII ISTORIEI, DUPĂ HRISTOS

Iisus Hristos a avut 12 apostoli. Oameni apropiați, frați. Au fost o familie. Ce s-a întâmplat cu acești 12 apostoli după moarte lui Christos?

Andrei sau primul dintre chemați a fost frate cu Simion. Ca ocupație el era pescar și ucenic al sfântului Ioan Botezătorul. După primirea Sfântului Duh a propovăduit în zona Mării Negre, inclusiv România. A fost răstignit pe o cruce în formă de X, în Patras, Grecia. Înainte să fie răstignit a spus că a așteptat de mult timp ziua aceea. Două zile a durat agonia sa pe cruce, până a murit.

Bartolomeu era caracterizat de Hristos ca fiind un evreu lipsit de vicleșug. După înălțarea lui Hristos a propovăduit în India și mai târziu în Armenia, unde a primit martirul. Mai întâi a fost înjunghiat cu un cuțit, după care a fost martirizat pe cruce.

Iacob era numit cel bătrân sau fiul tunetului. După înălțarea lui Iisus a propovăduit în Iudeea și Spania. A fost omorât de regele Agripa în Ierusalim. Moartea sa este redată în Biblie.

Ioan numit Evanghelistul sau Teologul. A fost cel mai iubit de Hristos. Alături de Petru și Iacob a fost considerat stâlpul bisericii în Ierusalim A fost exilat în insula Patmos unde a scris Evanghelia și Apocalipsa. A muri în anul 100. Este singurul apostol care nu a fost martirizat.

Iacov a propovăduit în Galileea, Arabia, Siria, Mesopotamia. A fost martirizat în Persia. Soldații l-au aruncat de pe o stâncă și pentru că nu murise l-au bătut cu bâtele, până a murit.

Matei a scris prima Evanghelie în aramaică. De profesie era vameș. A propovăduit în Macedonia, Persia și Siria. A fost omorât de soldați.

Petru ca și fratele lui, Andrei, era pescar. A fost chemat de Hristos să devină pescar de oameni. La început s-a numit Simion, însă Hristos l-a numit Petru, care înseamnă piatră. A propovăduit până la Roma, unde a fost martirizat cu capul în jos, în anul 64, din ordinul împăratului Nero.

În anul 324, catolicismul devine religie oficială și în memoria lui este construită bazilica Sf. Petru, chiar pe locul unde a fost martirizat.

Filip a primit moarte martirică în cetatea Ieropole. Crucea dublă sau cu trei traverse îi este caracteristică. În iulie 2011, mormântul său a fost descoperit sub o biserică din Turcia.

Simion zis și Zilotul. El a fost mirele la nunta unde Hristos a prefăcut apa în vin. Nu se cunoaște locul martirului său. Se știe că a fost trăit bucăți cu un ferăstrău.

Iacob a fost fratele lui Matei. A propovăduit în Egipt. A fost răstignit pe cruce de păgâni.

Toma era numit și Geamănul. El este cel care a pipăit rănile lui Hristos după înviere. A fost omorât de soldați, străpuns de o sabie.

Matia a fost ales în locul lui Iuda Iscarieteanul, după ce acesta s-a sinucis. A fost răstignit pe cruce.

Iuda, simbolul trădării l-a vândut pe Christos pentru 30 de arginți.

După răstignirea lui Hristos a aruncat arginții în fața templului și s-a spânzurat. Cu cei 30 de arginți a fost cumpărat un teren unde au fost înmormântați străinii. Moartea sa este redată în Biblie.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *