◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Platformă media independentă lansată de jurnaliști afgani în exil

Jurnaliştii afgani în exil au lansat o platformă media independentă pentru a publica poveşti din țara lor de origine, în speranţa că protejarea fluxului de informaţii poate ajuta la salvarea de vieţi.
„Vom informa oamenii unde sunt zonele de conflict, astfel încât să poată evita acele zone sau să fie mai vigilenți. Acoperirea în mass-media a încălcărilor drepturilor omului poate, de asemenea, să exercite presiuni asupra talibanilor și a altor grupuri pentru ca cel puțin să nu fie atât de flagrant cu privire la ceea ce fac”, a declarat CEO-ul Amu TV, Lotfullah Najafizada, fost director al celei mai mari rețele media din Afganistan, TOLOnews, din Kabul.
Najafizada a vorbit pentru prima dată cu publicația canadiană Star în Toronto, unde locuiește acum cu familia sa. Guvernul canadian l-a relocat în Canada după căderea Kabulului, în august 2021, în timp ce redactorul-șef Amu Sami Mahdi și-a asigurat un permis de muncă din SUA.
Cei doi prieteni și-au numit inițiativa Amu, după marele râu din Asia Centrală, ca o modalitate de a evoca speranță și conexiune în vremuri dificile.
După ce au obținut granturi și donații private la începutul acestui an, aceștia au recrutat alți jurnaliști în exil pentru a lucra ca editori și traducători de rapoarte ale colegilor care nu au putut sau nu au vrut să fugă din țară. „Sunt veterani cu experiență în redacție, precum și parte a unei noi generații de jurnaliști care sunt cu adevărat curajoși și se confruntă cu o situație foarte grea dar totuși au să rămână jurnaliști. Dacă mass-media libere ar mai exista în Afganistan, le-am sprijini, dar adevărul este că există un vid pe care încercăm să-l umplem”, a spus Mahdi.
De la preluarea puterii, talibanii au emis numeroase restricții asupra presei locale și străine din Afganistan. Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a declarat, într-un raport din iunie 2022, că a înregistrat 163 de incidente de abuz împotriva jurnaliștilor atribuite autorităților de facto, inclusiv arestare arbitrară, tortură și intimidare. Un sondaj realizat de Reporteri fără frontiere și Asociația Jurnaliştilor Independenţi din Afganistan a constatat că 231 din 543 de instituţii media s-au închis până în decembrie 2021, în timp ce peste 6.400 de jurnalişti și-au pierdut locurile de muncă. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *