◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Muzeul Național al Ouălor Încondeiate. Ciocănești, județul Suceava

Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, din localitatea Ciocănești, județul Suceava, a luat ființă la data de 17 noiembrie 2007, din inițiativa primarului și cu sprijinul angajaților Primăriei, care timp de două săptămâni au adunat de la toți locuitorii comunei Ciocănești, mergând din casă în casă, obiecte dragi și ouă încondeiate, păstrate generații la rând.
Toate aceste obiecte au fost găzduite într-o clădire din lemn din 1930, ce se află chiar în centrul comunei. La inițiativa domnului primar al comunei, Radu Ciocan, s-a decis separarea colecției de ouă încondeiate din muzeu de celelalte colecții, și așa la Ciocănești a apărut, pe lângă Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, și Muzeul Etnografic. Au fost inaugurate la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate.
Aceste muzee sunt o mândrie a ciocăneștenilor, venind în sprijinul păstrării și prezentării acestor valori de neegalat din istoria tradiției comunei.
Muzeul Național al Ouălor Încondeiate găzduiește o frumoasă și impresionantă expoziție de ouă încondeiate, fiind adevărate bijuterii ce impresionează prin finețe, fantezie și rafinament.
Avem aici în colecție și ouă foarte vechi de la bătrânele satului, cel mai vechi ou datează din anul 1941 și aparține încondeietoarei Gervan Oltea.
Această colecție conține ouăle încondeiate premiate la toate edițiile festivalului și poartă numele reputatului învățător Novac Norbert Ioan.
Cu sprijinul domnului primar Muzeul Național al Ouălor Încondeiate a reușit să își completeze expoziția de ouă, spunem noi, cu cea mai valoroasă colecție de ouă încondeiate vechi, în anul 2013, ce a aparținut doctorului Anton Setnic, fiind una din piesele de rezistență ale acestui muzeu. Ouăle expuse în cele 40 de cutii sunt piese extrem de rare și de valoroase, adunate în decursul a 40 de ani din tot Bazinul Dornelor, descrise toate piesă cu piesă, fiind specificate locul, anul încondeierii și numele încondeietorului. Colecția conține 1650 de piese, fiecare piesă din colecție fiind notată și descrisă într-un manuscris numit: ”Studii despre ouă încondeiate”, existând ouă cu o vechime de peste 100 de ani. Muzeul Etnografic găzduiește expoziții permanente de costume populare, de obiecte vechi tradiționale specifice zonei, toate donate de către localnici: obiecte de la stână folosite de ciobani la păstrarea și prelucrarea laptelui, obiecte de uz casnic din lemn și din ceramică, unelte de măsurat și de prelucrat buștenii (de butinărit) și cărăușie, unelte de fierărie, unelte de plutărit, chiar și o machetă de plută în miniatură. Toate aceste obiecte, respectiv: atelier de tâmplărie, atelier de fierărie, stână tradițională și un atelier destinat plutăritului. De asemenea, la etajul Muzeului Etnografic, este prezentată o încăpere destinată țesătoriei, unde pe lângă exponate de țesături lucrate toate în atelierul de țesătorie, găsim războaie de țesut funcționale, un atelier-școală pentru copiii care doresc să învețe arta țesutului. Într-o altă încăpere se regăsește o cameră tradițional-țărănească, dedicată senatorului Nistor Giosan, fiul satului.
Muzeul găzduiește și o expoziție de fotografie veche, icoane pictate și macheta Festivalului Păstrăvului.
De aceea, numărul turiștilor care vizitează muzeul depășește cu mult numărul locuitorilor comunei Ciocănești.

Marilena NICULIȚĂ, muzeograf
(articolul a fost prezentat în cadrul Proiectului Cultural Național „In memoriam: Ioan Grigorescu”, inițiat si coordonat de Filiala Prahova a UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *