◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Jurnaliștii din Ucraina „au uitat să doarmă”

Jurnaliştii ucraineni care erau obişnuiţi să lucreze la articole lungi, probleme sociale şi materiale de divertisment au devenit corespondenţi de război şi editori peste noapte, din 24 februarie încoace.
Când site-ul web Babel.ua a fost fondat la Kiev, în 2018, semăna cu o revistă online. Dar când a izbucnit războiul, totul s-a schimbat imediat. Editorul Babel, Anton Semyzhenko, a spus: „Am înțeles că munca noastră este necesară ca niciodată, pentru că oamenii chiar au nevoie de informații. Este esențial pentru supraviețuirea lor de când a izbucnit războiul la scară largă.
Totul s-a schimbat, pentru că oamenii trebuiau să știe unde sunt raidurile aeriene, unde sunt forțele ruse, câte resurse au, care va fi următoarea sursă de pericol”.
Pe de altă parte, dacă la înființare Babel era un site înfloritor, veniturile din publicitate s-au prăbușit când a început războiul. Acum, se bazează mai mult pe granturi și donațiile cititorilor.
„Jurnaliştii din Ucraina sunt curajoși; au uitat să doarmă și abia mănâncă”, detaliază Semyzhenko, care și-a ajutat rudele să evadeze de la Kiev, în timp ce era sub amenințarea ocupației ruse, la începutul invaziei. Ajuns într-un mic sat de lângă granița cu România, jurnalistul a lucrat non-stop, șapte zile pe săptămână, fără nicio distincție între zi și noapte, până la jumătatea lunii aprilie. „Nu-mi amintesc aproape nimic din această perioadă. Și este normal, în primul rând din cauza stresului și în al doilea rând din cauza muncii constante”, își amintește jurnalistul.
Din prima zi a războiului, un bar dintr-unul din cartierele centrale ale Kievului a devenit redacția echipei Babel. Semyzhenko a dezvăluit că subsolul barului este clasificat drept buncăr conform standardelor internaționale. Aici s-a mutat redactorul-șef, cu câinele său și încă 15 persoane care dormeau acolo. La rândul său, Yuliana Skibitska, redactor la Babel, a fost în prima linie și în 2014, când a fost anexată Crimeea. „Am experiență cu astfel de muncă, dar situația de acum este foarte diferită de cea din 2014. Nu sunt sigură că nu mă vor ucide”, spune Skibitska, citată de rte.ie.
Acoperirea războiului 24 de ore din 24, 7 zile din 7 poate avea un impact emoțional asupra echipei de jurnaliști. „Acolo unde este mai periculos, adrenalina ajută. Dar când mă regăsesc într-o relativă pace pentru câteva zile și procesez tot ce am trăit, devine mai dificil din punct de vedere emoțional”, mărturisește corespondentul Kamila Hrabchuck. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *