◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Rețeaua SafeJournalists cere instituțiilor sârbe să investigheze agresiunile la adresa jurnaliștilor

Rețeaua SafeJournalists, partenerii Media Freedom Rapid Response și Coaliția pentru Libertatea Media condamnă atacurile asupra jurnaliștilor din Serbia. Această presiune din ce în ce mai mare a fost exemplificată recent de un atac fizic asupra jurnalistului Vuk Cvijić și de cererea de pedepse cu închisoarea pentru jurnaliștii presei KRIK și Pištaljka.

Pe lângă amenințările și atacurile fizice asupra jurnaliștilor, procesele devin din ce în ce mai frecvente, iar procurorii solicită și pedepse cu închisoarea pentru jurnaliști.

Jurnaliştii portalului KRIK au fost chemaţi în judecată de judecătorul Curţii de Apel din Belgrad, Dušanka Đorđević, ca răspuns la publicarea bazei de date „Judecător care judecă”, în care jurnaliştii KRIK monitorizează/înregistrează activitatea sistemului judiciar. Pe lângă compensații financiare, judecătorul Đorđević solicită pedepse cu închisoarea pentru jurnaliști și o suspendare de doi ani în exercitarea profesiei.  „Poate că aceasta este cea mai mare presiune asupra KRIK până acum, dar aceste procese amenință indirect toate celelalte mass-media din Serbia. O judecătoare de rang înalt ne dă în judecată și susține că nici măcar nu am avut voie să îi publicăm numele, așa că acum suntem puși în situația de a apăra nu doar munca noastră în instanță, ci și dreptul legal al jurnaliștilor de a scrie despre cei care exercită puterea”, a spus editorul KRIK, Stevan Dojčinović, citat de ipi.media. Și jurnalista de la Pištaljka, Snežana Đurić, a fost dată în judecată pentru munca ei de secretarul general al Asociației de Canotaj din Serbia, Vladimir Antić, în urma unui articol despre nereguli în conducerea Asociației.

Antić a cerut și o pedeapsă cu închisoarea pentru jurnalistă, din cauza faptului că fotografia lui a fost publicată împreună cu textul, care a fost descărcat și semnat de pe site-ul oficial al Asociației de canotaj din Serbia.

Asociația Jurnaliştilor Independenţi din Serbia a avertizat de mult că ostilitatea tot mai mare împotriva jurnaliştilor independenţi creează un mediu de lucru periculos și au subliniat că atacurile fizice sunt doar o chestiune de timp.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor îndeamnă instituțiile sârbe competente să investigheze agresiunile și alte atacuri nerezolvate asupra jurnaliștilor într-o manieră promptă, independentă și eficientă, ruperea lanțului impunității și măsuri eficiente împotriva proceselor, în conformitate cu Directiva UE și Recomandarea CoE. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *