◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Raportorii ONU atrag atenția că „mass-media persană din străinătate se confruntă cu amenințări  din partea autorităților iraniene”

Experții care colaborează cu ONU au evidențiat incidentele recente care vizează serviciul de știri în limba persană Iran International, jurnaliștii și personalul acestuia și pe proprietarul său, Volant Media UK Limited. Amenințările cu moartea și intimidarea personalului au culminat cu înjunghierea jurnalistului Pouria Zeraati în fața casei sale din Londra, pe 29 martie, potrivit news.un.org.

Din 2017, postul Iran International se confruntă cu amenințări și hărțuiri continue din partea autorităților iraniene și a împuterniciților acestora, care s-au intensificat în urma protestelor din 2022 „Femeie, viață, libertate” din Iran. Mass-media persană din străinătate a fost acuzată în mod fals de incitare la tulburări, exacerbarea abuzurilor.

„Astfel de atacuri nu numai că încalcă drepturile omului la viață și securitatea personală, dar vizează și suprimarea libertății de exprimare și a presei, inclusiv a criticilor legitime la adresa guvernului iranian”, susțin experții care adaugă că au existat cel puțin 15 comploturi iraniene credibile, pentru a ucide sau răpi persoane, în Regatul Unit, din 2022. Poliția britanică antiterorism a avertizat doi membri ai personalului Iran International, inclusiv pe directorul general al Volant, Mahmoud Enayat, despre „amenințări iminente la adresa vieții lor”, determinându-i să fugă din Marea Britanie.

În plus, un complot de ucidere a doi prezentatori de televiziune, inclusiv Fardad Farahzad, a fost zădărnicit în noiembrie 2023.

Experții avertizează că aceste atacuri și amenințări ar putea avea un efect de „înfrigurare” asupra jurnaliștilor atât din interiorul, cât și din exteriorul Iranului. „Deplângem utilizarea abuzivă flagrantă a legii împotriva terorismului împotriva jurnaliştilor, care încalcă libertăţile de exprimare, de asociere şi de întrunire paşnică, dreptul la călătorie, intimitatea, drepturile familiei, dreptul la reputaţie şi la un proces echitabil şi garanţiile judiciare”, susțin experţii.

Incidentele împotriva Iran International au făcut parte dintr-un tipar de amenințări și de atacuri împotriva presei în limba persană și a dizidenților din afara Iranului, inclusiv jurnaliştii care lucrează pentru BBC News Persian, Deutsche Welle, Voice of America, IranWire și Radio Farda.

Numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU cu sediul la Geneva, raportorii speciali sunt mandatați să monitorizeze și să raporteze despre anumite sectoare ale drepturilor omului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *