◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

Propunerea legislativă care incriminează „agenții de influență”, „amenințare la adresa jurnalismului independent în Turcia”

Organizațiile mass-media și experții juridici din Turcia și-au exprimat opoziția puternică față de o nouă propunere legislativă a guvernului, care vizează incriminarea „agenților de influență”.  Această prevedere, parte a „al 9-lea pachet judiciar” mai larg, este văzută ca o amenințare la adresa libertății de exprimare și a jurnalismului independent în Turcia.

Potrivit bianet.org , proiectul de lege, condus de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, ar clasifica persoanele acuzate că răspândesc „propaganda neagră” sau că au cauzat prejudicii ordinii sociale, economice sau publice a Turciei drept „agenți de influență”, supunându-i la pedepse penale. Modificările propuse la Codul penal al Turciei urmează să fie dezbătute în perioada următoare, în Parlament.

Comunitățile jurnalistice și juridice sunt alarmate în special de natura vagă și expansivă a legii propuse, despre care susțin că ar putea fi folosită pentru a viza jurnaliștii și utilizatorii rețelelor sociale care critică guvernul. Potrivit organizației Reporteri fără frontiere (RSF), legea ar putea împiedica grav presa independentă, în special pe cea susținută de fonduri internaționale, deoarece nu are garanții împotriva abuzurilor judiciare. 

 

„Cătușe pentru libertatea de exprimare”

Grupul de Solidaritate Media, care cuprinde organizații precum Asociația Jurnaliştilor, Uniunea Presei DİSK, Asociația Jurnaliştilor Contemporani (TGC) și Asociația Reporterilor din Diplomație, a avut o întâlnire cu Președintele Baroului din Ankara, Mustafa Köroğlu, descriind noile prevederi ca pe „cătușe pentru libertatea de exprimare” și subliniind necesitatea unei acțiuni colective pentru a opri proiectul de lege înainte de a ajunge în Parlament. Nazmi Bilgin, președintele Asociației Jurnaliștilor, a subliniat implicațiile mai largi ale legii, declarând: „Acest regulament este cea mai periculoasă inițiativă din istoria politică a Turciei la care am fost martor, deoarece afectează fiecare segment al societății”. El a cerut un efort unit între avocați, cadre universitare și societatea civilă pentru a combate proiectul de lege. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *