◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

„Jurnalismul în timp
de război”, tema centrală a reuniunii anuale a Federației Europene a Jurnaliștilor

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) și-a desfășurat reuniunea anuală la Prishtina, Kosovo, la eveniment participând aproximativ 100 de sindicate și asociații profesionale ale jurnaliștilor din 45 de țări europene. Tema întâlnirii anuale „Jurnalismul în timp de război” a permis discuții majore asupra provocărilor actuale, precum siguranța și condițiile de muncă ale jurnaliștilor.

Adunarea delegaților EFJ în Kosovo în 2024 a avut o componentă simbolică. Anul acesta se împlinesc 26 de ani de la o serie de crime nerezolvate, răpiri și dispariții a nouăsprezece jurnaliști și lucrători media în Kosovo. Participanții au adoptat în unanimitate moțiuni care cer investigarea eficientă a acestor crime, împreună cu alte rezoluții pentru anul viitor. „Ne confruntăm cu lupta împotriva dezinformarii, a presiunii politice, a provocărilor pieței și a dificultăților generate de utilizarea în creștere a inteligenței artificiale. Să fii jurnalist astăzi nu este o sarcină ușoară”, a declarat președintele EFJ, Maja Sever.

Panelurile de experți s-au angajat în discuții pe subiecte sensibile, cum ar fi „relatarea în timp de război”, subliniind importanța adevărului și provocările pe care le ridică era digitală, în principal în redacții, potrivit The European Federation of Journalists.

Prezentarea rapoartelor SafeJournalists Network Index a pus în lumină atacurile asupra jurnaliştilor din Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo şi a subliniat importanţa datelor în protejarea jurnaliştilor. De la începutul anului, un total de 403 atacuri asupra jurnaliştilor şi organizaţiilor media au fost înregistrate pe platforma Media Freedom Rapid Response (MFRR) în UE şi în ţările candidate la aderare la blocul comunitar. O astfel de monitorizare este esențială pentru a oferi sprijin în timp util jurnaliștilor și pentru a preveni efectele reprimării libertății presei. O masă rotundă despre procesele SLAPP a inclus, de asemenea, discuții despre cât de mult procesele abuzive creează un mediu de teamă și intimidare pentru jurnaliști. Experții au stabilit importanța transpunerii și implementării Directivei europene anti-SLAPP.

Întâlnirea anuală a adus, de asemenea, un omagiu jurnaliştilor şi lucrătorilor media încarceraţi sau ucişi la datorie în Ucraina şi Belarus. (redația UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *