◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.06.2024

Italia, o mare țară europeană

Dieta mediteraneană

Dieta longevității este inspirată din dieta mediteraneană și dieta Okinawa. Principiile cheie ale acestor diete sunt: a) predominant vegane: bazată pe legume, fructe cu coajă lemnoasă, cereale integrale și leguminoase; b) consum moderat de fructe: cantități mici de fructe, dar accent pe legume; c) pește de 3-4 ori pe săptămână, el fiind o sursă importantă de proteine și acizi grași Omega-3; d) limitarea proteinelor animale: carne roșie și albă ocazional, lactate și ouă în cantități mici; e) evitarea „celor 1C+4 P”: cartofi, paste, pizza, proteine (carne roșie și albă) și pâine.

Pe lângă alimenția sănătoasă bazată pe aceste principii este recomandat și postul intermitent: postul zilnic de 12 ore, adică o fereastră alimentară de 8-12 ore (de exemplu, 8.00 – 20.00).

 

Inovația de la Verona

Angelo Lella, proprietarul restaurantului Al Condominio, deschis în martie 2024 la Verona, celebrul oraş al iubirii, a declarat că pentru a încuraja clienţii să discute între ei în loc să se uite constant în telefoane, oferă gratuit o sticlă cleinților care renunță la telefonul mobil cînd se află în restaurantul său: „Am vrut să deschidem un restaurant care să fie diferit de celelalte. Aşa că am ales acest format – clienţii pot alege să renunţe la tehnologie în timp ce se bucură de un moment de destindere împreună. Tehnologia devine o problemă – nu este nevoie să te uiţi la telefon la fiecare cinci secunde, dar pentru mulţi oameni este ca un drog… În acest fel au ocazia să o lase deoparte şi să bea un vin bun” (https://www.stiripesurse.ro/se-intampla-in-orasul-indragostitilor-o-sticla-de-vin-gratuita-clientilor-care-isi-predau-telefoanele-la-intrare_3292639.html).

Telefonul este plasat în propria cutie, sub cheie, la intrare; clienții arătă apoi cheia chelnerului, care le servește sticla de vin. Clienţii pot, de asemenea, să scrie o recenzie despre mesa lor, pe care o vor lăsa în cutie. Cei care lasă cea mai bună recenzie vor primi o masă la următoarea lor vizită. „Răspunsul la oferta restaurantului a fost foarte pozitiv. Nouăzeci la sută dintre clienţi au ales să lase deoparte telefoanele în schimbul vinului. Este cu adevărat un lucru frumos să vezi cum oamenii acceptă acest lucru – vorbesc unii cu alţii în loc să se uite la fotografii sau să răspundă la mesaje pe telefon”, a spus proprietarul.

 

„Strategia clară, necontradictorie” împotriva Rusiei

Europa ar trebui să evite „declaraţiile măreţe” şi contradictorii, şi să aibă mai degrabă o strategie clară şi unificată împotriva Rusiei în ceea ce priveşte războiul său din Ucraina, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, adăugând că Roma nu va trimite niciodată trupe în zona de conflict (https://www.stiripesurse.ro/italia-indemna-la-o-pozitie-europeana-impotriva-rusiei-o-strategie-clara-necontradictorie-si-poate-construita-impreuna-ca-o-coalitie_3263175.html, postatpe 16 martie 2024): „Occidentul ar trebui să evite declaraţiile măreţe – cum ar fi trimiterea NATO în Ucraina sau să evite să se împartă în întâlniri de două sau trei state, când suntem 27 membri în Europa”. Pentru a contracara Rusia, „un monolit”, Crosetto a spus că Europa are nevoie de „o strategie clară, necontradictorie şi aceasta poate fi construită împreună ca o coaliţie”.

Italia s-a angajat să furnizeze Kievului materiale şi echipamente, inclusiv arme pentru efortul său de război împotriva Rusiei. Italia a semnat în februarie 2024 un pact de apărare pe 10 ani, pentru a sprijini Ucraina, deşi detaliile acestui acord nu au fost publicate.

Guido Crosetto a criticat o întâlnire între Germania, Franţa şi Polonia care a avut loc pe 15 martie 2024, spunând că este „nepractic” să se divizeze coaliţia europeană care sprijină Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după acea întâlnire că susţinătorii Ucrainei vor folosi profiturile extraordinare din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev…

Deşi Kievul are nevoie de mai multă muniţie, Crosetto a spus că astfel de decizii trebuie luate la reuniunile la nivelul UE şi NATO. Ca și Guido Crosetto, ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani a exclus pe 17 martie 2024, într-un interviu separat pentru Corriere della Sera, că trupele italiene vor fi trimise vreodată în Ucraina şi a spus că „obiectivul nostru este să ajungem la pace, nu extinderea războiului”…

 

Veneția: noile reguli de vizitare

Începând cu 25 aprilie 2024, cei care doresc să viziteze Veneția în zilele cele mai aglomerate trebuie să se înregistreze online – în aceste zile, Veneția se umple de turiști care înfundă străzile înguste ale orașului, lasă în urmă mormane de gunoi și deseori îi frustrează pe localnici. Turiștii vor trebui să și plătească ca să intre în centrul Veneției 5 euro. Toți vizitatorii Veneției vor trebui, de asemenea, să-și înregistreze prezența în oraș în zilele specificate, completând un formular online care îi va ajuta pe oficiali să evalueze la câți vizitatori se așteaptă și să stabilească strategii cu privire la modul în care îi vor gestiona.

După înregistrarea pe site-ul de vizitare al orșului, vizitatorii primesc un cod QR — valabil de la orele 8.30 la 16.00, pe care li se va cere să-l arate la intrarea în oraș în puncte precum gara, Piazzale Roma, parcarea municipală, unele locații pe malul mării și Piața San Marco – vor fi controale la fața locului în tot orașul. În prezent, oricine sosește în Veneția fără un cod QR trebuie să-l cumpere în ultimul moment, fie cu ajutorul unui smartphone, fie de la chioșcurile amenajate care duc la punctele de acces, spun oficialii: Michele Zuin, oficialul orașului responsabil de buget și economie, spune că scopul este „de a gestiona mai bine numărul de turiști și de a descuraja turismul de masă, care este ceea ce creează, să spunem, dificultatea de a trăi în acest oraș”.

Vizitatorii care stau peste noapte în Veneția nu trebuie să plătească, nici cei care călătoresc acolo pentru a lucra, pentru a vizita rudele sau pentru a studia. Orice persoană născută în oraș este, de asemenea, scutită de plata celor 5 euro zilnic, la fel ca și minorii sub 14 ani. Uneori, Veneția este atât de aglomerată încât a fost nevoie să se limiteze unele străzi la circulația pietonală cu sens unic…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *