◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

Eruditul scriitor gălățean
Teodor Parapiru, lansare de carte la Salonul Cultural „Armonii de toamnă”, Galați

Teodor Parapiru, scriitor consacrat, critic literar avizat și jurnalist reputat a venit în fața cititorilor și iubitorilor de cuvânt scris la Salonul cultural „Armonii de toamnă” al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, cu noul său volum „DICTUM” – neoevanghelii, romane, interviu, basme, centurii -, apărut la Editura „Senior”, Călăraşi, 2024. Referenţi demni de un astfel de autor au fost: scriitorul și criticul literar Adi George Secară, profesorul Gheorghe Chicioroangă și profesorul cu preocupări de critic literar Vasile Leonte. Ionel Necula, renumit scriitor și critic literar tecucean a transmis la eveniment un mesaj deosebit de interesant, pe care l-a prezentat moderatorul evenimentului, profesorul Ghiță Nazare, redactor-șef al cunoscutei reviste „Armonii de toamnă”: „Ceea ce m-a surprins la Teodor Parapiru, și asta nu de azi de ieri, ci de multa vreme, de când mă tot aplec peste lucrările sale, mai cu seamă cele din ultimii ani, nu s-au bucurat de comentariile așteptate din partea confraților critici, că nu au fost întâmpinate de o critica punctuală, că posibilitățile criticii au fost depășite în abilitățile ei de a da seama punctual de oferta scriitorului gălățean. Există o explicație? Poate faptul că sunt prea trăsnite, prea îndrăznețe, față de care criticul ocazional, fixat într-un soi de clasicism bine bătătorit întâmpină unele dificultăți de înțelegere”.

După prezentarea succintă a vastei opere și a personalității marcante a scriitorului Teodor Parapiru, moderatorul a invitat pe referenți să rostească alocuțiunile. Cel dintâi, profesorul Gheorghe Chicioroangă, în cadrul temei sale intitulată „Sub semnul metamorfozei”, a afirmat că, după ce a citit cartea DICTUM și-a pus trei întrebări cu privire la titlu: 1) descrie autorul un aspect al vieții într-un mod înțelept? (răspuns: da, și o face cu toată simțirea, căci înțelepciunea nu sălăsluiește în sufletul viclean -Solomon); 2) afirmatiile exprimă un adevăr general, sunt rostite cu demnitate (răspuns: desigur, de vreme ce Socrate este forul călăuzitor al demersului său moral cu privire la evoluția lumii acesteia; 3) este autorul acestei opere literare o personalitate marcantă a societății în care trăim (răspuns: neîndoielnic, pentru zecile de cărți prin care transpare ideea ocrotirii sufletului, de către sine și, în cele din urmă, a înlocuirii acestuia; inspirată alegere). Înainte de a aprofunda conținutul cărții, a mai ținut să precizeze, printre altele, că titlul DICTUM a fost folosit pentru prima dată de către Rene Descartes (cu sensul de afirmație scurtă ce expimă un adevăr general), însă sensul titlului la Teodor Parapiru este „vegheați”, inserat în scrierile anterioare: TESTIS, JUDEX, ERROR, care acum se transformă în implacabilul „Păziți-vă!”.

Profesorul Vasile Leonte a mărturisit că „de vreo 50 ani, domnul profesor Teodor Parapiru circulă sub formă de legendă, în orașul nostru, întâlnirile cu dumnealui sunt mult așteptate, cuvântul este perceput ca fiind de maximă utilitate, opiniile rămân, fie suspendate (ceea ce este un lucru de neînțeles), fie neînțelese, ceea ce nu-i de mirare. L-a căutat pe Teo Parapiru în lucrările de specialitate și a găsit o sumedenie de detalii, precum că: prenumele Teodor caracterizează un altruist, extrem de sociabil, împărtășește emoțiile și experiențele cu persoanele apropiate, este voluntar, îi place să îi ajute pe ceilalți, își spune părerea făra ocolișuri, spune adevărul, indiferent de situație, detestă nedreptatea, se dovedește a fi ușor orgolios, lucru care se datorează faptului că este conștient de valoarea sa și nu are îndoieli cu privire la aptitudinile sale, se bazează, cel mai adesea, pe intuiția sa și nu se lasă surprins nici de evenimente, nici de oameni”. A vorbit apoi despre „un personaj întâlnit în toată seria TESTIS, fiind un personaj care ne aduce aminte că suntem oameni (deocamdată, spre binele nostru), că suntem înzestrați cu gândire, cu simțire, cerând acordul să intre în comunitatea noastră; personajul său, centenara doamnă Global Julieta nu are nicio boală”, „o dor doar anii, vorbește cu umbrele; în zori de zi, cu cele mici, din copilărie, spre prânz, cu cele mature si spre amurg, cum suntem acum, cu cele lungi”. Vasile Leonte a concluzionat: „cartea este de o gravitate care merită însușită de scriitori, pentru că suntem martorii aceleiași perioade, acelorași transformări, mulți dintre noi, poate că nici  nu le mai percepem ca atare.“, dorind, în final, autorului, „putere de muncă, sănătate, gânduri creatoare pentru următoarele doua decenii și jumătate”.

Declarându-se „mai mult decât onorat și bucuros să se afle la această lansare de carte”, scriitorul și criticul literar Adi George Secară a pătruns în profunzimea volumelor din tetralogia semnată Teodor Parapiru, pe care o caracterizează  cu totul și cu totul specială,învingându-se” (ca la începutul lui „Error”, p.6) Spațiul și Timpul… Este o formulă înrudită cu Spiritul Epocii, ceea ce ni-l confirmă ca pe un Tânăr Etern al gândirii Omului, exprimând „singurătatea celor mulți într-Unul” (după cum este scris în „Error”, p.55). A împărtășit celor prezenți, la un înalt nivel intelectual, conținutul pe scurt și chintesențele acestora, fiind și autorul cronicii volumului lansat și nu numai. Referindu-se și la colosala operă (realizată de Teodor Parapiru) „Dicționar Enciclopedic de Expresii Celebre”, precum și la „Detectivul orb”, Adi Secară a apreciat că acestea sunt „cărți-corpuri-pline-de-spirit, greu de rezolvat/ dezlegat de către criticii și istoricii literari, în general destul de comozi, acest experiment literar fiind unul istoric, confirmat întrucâtva de Solo, poate personajul cel mai cunoscut din cărțile acestea, alături de Julieta” (…) și cuprind reflecții interesante asupra istoriei (în întreaga sa operă)”.

În stilul caracteristic al criticului literar căruia îi curge umorul fin prin vene,  Ion Manea s-a declarat mulțumit” că a venit vremea să fie judecat” și judecătorul suprem Teodor Parapiru. Referind-se la volumul DICTUM, care face parte dintr-un „set global cosmic”, a vorbit despre evoluția romanului la nivel universal, pe care l-a asemuit cu o mină de aur în care autorii sapă să găsească aurul. A deconspirat potențialilor cititori ai romanului DICTUM, personajele principale, care „oferă niște povești extraordinare, prin pana scriitorului Parapiru, fiecare în parte constituind o pildă, o învățare, un punct de pornire”. A susținut că prozele lui Parapiru trebuie citite și gândite. Acestea impresionează prin maniera de a face literatură acum, în aceste condiții, altfel decât s-a făcut până acum. Și a mai adăgat că „literatura s-a feudalizat, se manifestă doar la nivelul satului real, adică, aici între noi”; că „proza lui Parapiru ar putea scâteia și la Cluj, Timișoara, Iași și în toată țara, dacă ar avea suport” și „dacă nu ar fi aceste provincii literare care se ignoră”.

Conferențiarul universitar dr. Cătălin Enică s-a declarat plăcut impresionat de participarea la lansarea de carte a „intelectualului recidivist, a clasicului literaturii gălățene, românești și chiar universale”, Teodor Parapiru, care „se legitimeaza prin carte”, însă a recunoscut că nu a înțeles exact (din prezentările antevorbitorilor, sau, poate pentru că autorul „a scris prea complex, prea complicat, prea profund) ce „conține volumul DICTUM, dar și cele anterioare, pentru că între ele, în mod cert, există o legătură” pe care și-ar dori să o dezvăluie autorul, pentru a se putea înțelege dacă lucrarea este un roman, un metaroman, roman foileton, o culegere de nuvele, un ciclu romanesc, un roman fluviu. Pentru că. DICTUM pare a face parte dintr-un ciclu, la un studiu atent al copertelor, al semnificațiilor acestora, al titlurilor, întrucât TESTIS, ERROR, JUDEX, DICTUM, înseamnă ceva și separat, dar și împreună; spre exemplu: TESTIS nu se referă la text, ci la capete, la inteligență, la ceea ce conține personalitatea noastră”. Iar „dincolo de cultură și de influențe există o capacitate proteică de generare a unui macrotext (un text care să le cuprindă pe toate celelalte)”.

Au mai luat cuvântul: scriitorul Năstase Marin (care a apreciat talentul fabulos dublat de erudiție al scriitorului Teodor Parapiru, viziunea pe măsura acestei dublări), Vasile Manole (care a adus zâmbetul pe chipul participanților cu epigramele/catrenele sale), Petru Tudoran, poetul Gabriel Gherbăluță (care a apreciat că opera lui Teodor Parapiru este „universul unui intelectual”), profesor Cecilia Solomon (apropiată a autorului, care a adus acestuia un elogiu binemeritat), precum și cunoscuta și apreciata scriitoare și jurnalistă Katia Nanu  (care, spunând despre autor că „era sever cu limba română, dar apropiat de elevi”, a mărturisit că a citit cu atenție cele patru volume ale eruditului scriitor, iar sentimentul pe care cărtile acestuia i le-a lăsat (având în vedere nivelul superior al scriiturii, noianele de trimiteri, felul în care se reflectă fantezia în realitatea cărții etc.), a fost acela de „teroare cumplită”, evident, în sens constructive.

În finalul manifestării, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați (gazdă a evenimentului), Salonul cultural Armonii de toamnă și Redacția revistei cu același nume, prin moderatorul Salonului, profesorul Ghiță Nazare, au înmânat scriitorului Teodor Parapiru o Diplomă de Excelență, întru amintirea lansării volumului DICTUM. Apoi, a urmat o sesiune de autografe.

Pentru că timpul s-a scurs pe negândite, au rămas multe enigme de lămurit, care vor constitui prilej pentru viitoarele dezbateri culturale.

 

        Mioara Baciu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *