◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

UZPR și Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu CNR UNESCO, au inaugurat „Muzeul Presei”

Anunțat cu puțin timp în urmă, în cadrul reuniunii conducerii centrale a UZPR cu șefii filialelor din Moldova, proiectul „Muzeul presei” a devenit realitate.

Inițiată și pusă la punct până la detaliu de secretarul general al Uniunii, Mădălina Corina Diaconu, susținută de UZPR și de Muzeul Național al Literaturii Române, expoziția, vernisată de Ziua Mondială a Libertății Presei, a fost onorată de prezența președintelui UZPR, Sorin Stanciu, a unui mare număr de personalități ale vieții publice, jurnaliști, scriitori, oameni de cultură, un numeros public.

Exponatele din expoziția „Muzeul Presei” oferă un tablou complex al felului în care presa a știut dintotdeauna să fie sursa principală a unui bun de mare preț: informația. Culeasă cu dificultate, propagată cu costuri mari, informația avizată a stat mereu în mâna unor oameni cu vocație și cu o certă dăruire pentru propria profesie și pentru binele general. Presa stă și astăzi la temelia dorinței nestăvilite a oamenilor de a afla și este un pilon major al oricărei democrații autentice.

Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR: „Sunt 30 de ani de când sărbătorim o zi minunată, care celebrează libertatea presei. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române și în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, noi toți ne-am gândit că ar fi bine să existe un Muzeu al Presei. Expoziția itinerantă va prilejui și alte întâlniri cu jurnaliștii, cu viitorii jurnaliști, cu jurnaliștii scriitori. Îi sărbătorim astfel pe toți cei care își dedică viața condeiului și informării publicului, iar menirea lor nu este una ușoară.  Acest proiect demonstrează, pe de o parte, importanța presei pentru orice societate, iar pe altă parte, relevanța presei românești pentru evoluția națiunii române și, de asemenea, faptul că parteneriatele UZPR de cea mai înaltă ținută, cum sunt cele cu UNESCO și cu Muzeul Național al Literaturii Române, sunt de natură să aducă un plus de valoare, prin proiecte deosebite, societății în care trăim. Pentru că, așa cum arată aceste ziare din secolul al XIX-lea, unele expuse pentru prima dată, libertatea presei exista atunci, așa cum există și va exista”.

Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO: „La mulți ani tuturor celor care slujesc presa și tuturor celor care reprezintă cuvântul rostit întru adevăr, cu scopul de a informa cetățenii! Încă din 1991, Comisia Națională a României pentru UNRSCO a adoptat marcarea libertății de exprimare într-o anume zi, dar fără a le uita pe celelalte 364. În 1993, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertății Presei. Ce ar trebui să fie cel mai important de marcat în acest an aniversar? Celebrarea specială a celor 30 de ani de la inițierea Zilei Mondiale a Libertății Presei din acest an este un apel de a pune în prim-plan libertatea presei, precum și mass-media independentă, pluralistă și diversă, cheia necesară pentru exercitarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. Tema propusă de ONU pentru marcarea acestei zile la nivel mondial – Conturarea unui viitor al drepturilor: Libertatea de exprimare ca motor pentru toate celelalte drepturi ale omului – este o ocazie de a evidenția legătura dintre libertatea presei, libertatea de exprimare și alte drepturi. Presa este considerată capabilă de a deveni un motor al respectării drepturilor omului. Obligația UNESCO este de a se asocia cu statele membre astfel încât cetățeanul să poată să discearnă sursele documentate și alternative de informare. Fiecare stat membru trebuie să fie capabil să-și apere jurnalismul obiectiv și responsabil. Salut inițiativa acestei expoziții și mi-aș dori ca Muzeul Presei să aibă aceeași evoluție ca Muzeul Național al Literaturii Române – să creeze starea de învățare și motivația”.

Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române: „De mai bine de zece ani îmi doresc să existe un Muzeu al Presei, dintr-un motiv foarte simplu – marii scriitori au fost, într-un fel sau altul, și ziariști. Un Muzeu al Presei este un muzeu al celor care au fost înaintea noastră; dar poate fi și un loc de promovare și de deschidere a profesiei. Propun Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România ca, până se va identifica o clădire anume, să facem un Muzeu al Presei digital, ca un proiect-exemplu. Invit UZPR ca, împreună, să-i aducem in cotidian pe cei care au construit presa românească de-a lungul timpului”.

  

Roxana Istudor

Foto: Tanța Tănăsescu, Teodora Marin, Marius Simion

https://www.agerpres.ro/cultura/2023/05/03/expozitie-dedicata-zilei-mondiale-a-libertatii-presei-deschisa-la-muzeul-literaturii-romane–1101617
http://www.radioiasi.ro/emisiuni/muzeul-presei-proiect-uzpr-pulsul-zilei-cu-mihai-florin-pohoata-4-05-2023/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *