◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

 LIBERTATEA PRESEI – O LUPTĂ PERMANENTĂ

Ziua Mondială a Libertății Presei – 3 Mai – a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, ca urmare a unei recomandări adoptate de către a 26-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, din 1991.

De ce marcăm aceasta? Pentru că presa, cred, nu a fost și nu este liberă! Libertatea acesteia necesită o instaurare permanentă , o luptă continuă pentru afirmarea sa, pentru apărarea sa.

Libertatea presei nu este un dat. Ea nu a existat, nu a fost vrută – în toată curgerea vremii.  Studiind începuturile presei, când se răspândeau în urbe unele foi volante cuprinzând știri ale zilei, îmi amintesc un fapt – dar nu singular! – de „cenzură” a presei. Chiar mai mult, de eliminare a celor care, în așa-zisele gazete-manuscris, foi ocazionale, difuzau știri care ar fi lezat autoritățile statale. Iată, un anume „gazetar”, pe numele său Nicolo Franco, a fost dus la spânzurătoare, din ordin papal, pentru că ar fi scris comentarii critice despre o familie de nobili din Veneția.

Astăzi? Câți jurnaliști din întreaga lume nu văd lumina zilei din cauza zidurilor închisorilor?  Câți ziariști sunt dați dispăruți sau uciși de-a dreptul?

3 Mai este ziua în care opinia publică este mai conștientă de încălcările libertății presei. Acestea  se petrec în zeci de țări din întreaga lume; zeci de cazuri când publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate sau închise. Editorii sau jurnaliștii sunt hărțuiți, atacați sau reținuți, chiar uciși!

Afirmam că libertatea presei nu este un dat. Ea trebuie cucerită și apărată permanent. În primul rând prin coeziunea noastră, a celor care slujesc presa și implicit, obligatoriu, adevărul! Deontologia profesiei este biblia noastră. Cei care nu o respectă au parte de o excludere morală, atât din partea breslei, cât și din partea publicului. Așadar, principalele noastre arme pentru apărarea libertății presei sunt profesionalismul, adevărul, informația corectă, nepărtinitoare. Sigur, este greu, este dificil. Doar prin voință și o determinare colectivă comună putem să ne apărăm acest principiu recunoscut oficial – libertatea presei.

Libertatea noastră, a presei, noi o facem să existe!

Atât timp cât profesionalismul slujitorilor mass-media va fi principalul atu al profesiei, cât vom  respecta  corectitudinea informației, libertatea presei va fi asigurată! Întotdeauna trebuie să primeze respectul nostru pentru capacitatea de sinteză a fiecărui consumator de informație, care nu trebuie manipulat.

Aceasta să fie lupta noastră comună pentru libertatea presei, pentru libertatea noastră!

SORIN STANCIU

Președinte al UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *