◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„Timpul din noi” radiografiat în noul număr al Revistei ”CADRAN (JURNAL MUREȘEAN) 5/2020

Într-o perioadă în care, aparent, nu se întâmplă nimic, când toată atenția e direcționată pe problemele legate de pandemia care a cuprins lumea, atât cele la zi, cât și cele de perspectivă, oamenii de cultură și jurnaliștii mureșeni își continuă travaliul creative, respectându-și condiția asumată.

Într-un astfel de context și în devans decât de obicei, a fost lansat în spațiul internautic, dar a fost și trimis la tipar numărul 5/2020, al revistei „Cadran (jurnal mureșean)”, care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

În editorialul său, Nicolae Băciuț (redactor-șef al publicației), evaluează „Timpul din noi”:

”Timpul nostru pus între paranteze se dilată tot mai mult și nimeni nu poate spune, cu adevărat, când ne vom regăsi calea, adevărul viața, spre care țintim cu încredere și speranță.

Ne copleșesc informațiile, de la cele mai optimiste la cele mai catastrofice, fiind greu de separat neghina de grâu, pentru că și cei care se cred autorități în domeniu sunt confuzi, se contrazic, intră în contradicție cu realitățile.

Unii dintre noi și-au pierdut răbdarea, mai țin greu în frâu energiile, nevoia de a trăi viața cu adevărat și nu în variante surogat.

Privim cu îngrijorare spre ziua de mâine, plină de incertitudini pentru cei mai mulți, lipsită de orice orizont, ori cu orizontul într-o ceață care refuză să se ridice.

Fiecare caută soluții pentru propria viață, fără însă a fi indiferent la ceilalți, pentru că izolarea, însingurarea au sporit nevoia de ceilalți.

E greu de respins sentimentul că dintr-o astfel de experiență se poate ieși fără traume, dezinvolt, ca și cum legătura cu trecutul se poate reînnoda simplu, ușor, fără temeri.

Aproape că ai senzația că trebuie reînvățat mersul, în cel mai concret sens al termenului, dar și cum trebuie făcuți pașii care urmează, ca să nu ne întoarcem de unde am plecat, mai înspăimântați, mai nesiguri în șansele noastre de a redeveni oameni.

Ce ne-a învățat, ce ne-a dezvățat o astfel de experiență prin care am trecut noi, noi și lumea toată?

Ce resorturi nebănuite am descoperit în noi, pentru a ne înțelege mai bine locul și rostul nostru în lume?

Aparent, ar putea fi foarte simplu să ne recăpătăm toate deprinderile vieții obișnuite de dinainte, cu bune, cu rele, să ne recâștigăm încrederea în noi și în capacitatea acestei lumi de a se salva și a renaște din propria cenușă.

Optimismul meu însă are doar licăriri. Nu pentru că nu cred că se va găsi leac pentru coronavirus, ci pentru că nu s-a găsit leac și pentru urâtul din noi care, parcă, așteaptă volcanic să irumpă”.

Mai semnează în acest număr jurnaliștii Gheorghe Nicolae Șincan, Răzvan Ducan, Cristina Sava, Sorina Bloj, Costel Neacșu, Ilie Șandru, Florin Bengean, Gabriella Costescu, Ioan Lăcătușu, Vasile Luca, Ilie Frandăș, Zeno Fodor, (nucleul de bază al UZPR, filială Mureș-Harghita), dar și scriitorii Nicolae Suciu, Doina Cherechel, Vasile Chiorean-Logigan, Carolina Baldea, Andreea Liliana Suciu, Liliana Moldovan, Varo Eniko, Codruța Băciuț, Emilia Amariei, Dan Lăzărescu, Nicolae Mareș, George Filip, Dumitru Ichim etc. Nu lipsesc nici tinerii poeții, unii încă pe băncile școlii: Maria Socol, Antonia Socol.

Senzația acestui număr o reprezintă Maria Varodi, o fetiță de nici doi ani și jumătate, dar și pictoriță care surprinde prin modernitatea viziunilor, coerența compozițională și cromatică, probând încă o dată forța creativă a inocenței.

NICOLAE BĂCIUȚ / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *