◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

NEAGU UDROIU OMAGIAT DE UZPR LA ZI DE NAȘTERE

În cea de-a patra zi a Salonului Cultural, ediția 2022, ce s-a desfășurat la Palatul Brătianu de pe Strada Visarion nr. 4-6 din București, am avut marea bucurie și onoare să fie prezent în mijlocul nostru Excelența Sa Neagu Udroiu, un mare jurnalist contemporan, ce a conferit strălucire profesiei de cronicar al clipei efemere.

Deschiderea oficială a evenimentului cultural a fost realizată de distinsul și marele om de cultură Ion I. Brătianu, cu binecunoscutul său mesaj: « O, ce minune ! O, ce extaz ! C-am apucat clipa de azi !». Vorbitorul a urat bun venit participanților subliniind totodată bogăția activităților care se desfășoară în cadrul Salonului Cultural din acest an, anume: salon de pictură, salon de carte cu lansări de volume, momente artistice, cu participare din România, Moldova și Ucraina.

Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Sorin Stanciu a adresat calde mulțumiri gazdei evenimentului, Ion I.Brătianu și  în semn de mulțumire și apreciere i-a înmânat acestuia medalia și placheta jubiliară UZPR.

Domnul Stanciu ne-a împărtășit tuturor bucuria că Excelența Sa Domnul Neagu Udroiu a putut răspunde invitației de a fi în mijlocul nostru la ceas aniversar. A avut onoarea, bucuria și cinstea de a fi alături de Domnul Udroiu mulți ani, atât în țară cât și peste hotare, apreciindu-i seriozitatea, profesionalismul și dedicarea care l-au caracterizat mereu în tot ceea ce a întreprins. În semn de omagiu, iubire și prețuire din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Domnul Stanciu a înmânat sărbătoritului “Distincția Excelență în Performanță pentru implicarea totală, cultural-publicistică, și performanța calitativă și cantitativă în evoluția și patrimoniul presei românești de-a lungul unei bogate și fructuoase cariere”.

Vizibil emoționat, dar aureolat de o glorie binemeritată, Domnul Neagu Udroiu a oferit publicului din sală o suită de amintiri din bogata sa viață de jurnalist și diplomat. S-a referit la remarcabile persoane cu care a colaborat sau s-a intersectat, a istorisit apoi întâmplări savuroase din presa românească contemporană, spre încântarea celor prezenți. A lansat aici, la acest festin de carte, arte și elanuri creatoare, recenta sa lucrare „Jurnalismul”, volumele I și II, apărută la Editura “ UZP”, la inițiativa regretatului Președinte Doru Dinu Glăvan. S-a referit și la cartea sa de istorie a presei românești, scrisă în 3 volume generoase, despre personalitățile care au marcat presa românească, plecând de la Heliade Rădulescu și ajungând până în zilele noastre, fiind prezentate agenții de presă, publicații, posturi de radio și televiziune din România, un capitol distinct fiind consacrat Agenției Naționale de Presă Agerpres (căreia i-a fost director). Excepționala istorie a presei românești scrisă de Maestrul Neagu Udroiu, intitulată inspirat „Condeie, voci, chipuri”, apărută la Editura “Tipo Moldova” din Iași, este de factură enciclopedică, înglobând munca excepțională de o viață .

Lucrările amintite încununează o lungă serie de cărți de referință, semnate de acest condei legendar al presei din țara noastră: „Terra, casa în care locuim, „Mâine, în secolul următor”, „Reporter pe Missisippi”, „Zăpezi din Miazănoapte”, „Sita lui Eratostene”, „Regatul meu pe-o știre”, „Sub rotile Carului Mare”, „Cavaleri ai Ordinului Gutenberg”, „Piloții de formula 1”, „Emisferele de Magdeburg”, „ Ferestre spre Carpați”, „ America, un loc sub soare”, „ Cartojani- istorii vechi și noi”, Vol. 1-2; „Semaforul Albastru”, „ Tehnologia în tranșeele informației”,  „În vizită la Moș Crăciun”, etc.

În cadrul Salonului de Carte găzduit de Palatul Brătianu în ziua de sâmbătă, 2 aprilie 2022, Sala Paul Everac, ne-am bucurat de prezența Doamnei Ambasador Iuliana Gorea Costin, care a coordonat participarea la eveniment a ziariștilor din Basarabia. Aceștia au fost prezenți la această memorabilă manifestare culturală, sub auspiciile Filialei Chișinău a UZPR,  cu peste 60 de titluri de carte. Toate cărțile prezentate la acest salon de către jurnaliștii din Chișinău au fost foarte bine apreciate, câteva fiind chiar lucrări excepționale, dintre care amintim „Academia de Știință a Moldovei (2009-2021):  Sinteză cronologică ilustrată“, care reprezintă o cronică riguroasă, întocmită din „interiorul” forului științific din Republica Moldova, având ca autoare pe ilustra jurnalistă Eugenia Tofan, conducătoarea Centrului Media al Academiei de Știință a Moldovei de la Chișinău. O altă lucrare, „Dimemsiunea unui dar providențial”, prezintă momente importante din viața Maestrului Eugen Doga, înregistrate fidel de autoarea Eugenia Tofan. Acest volum  face parte din tetralogia „Eugen Doga.  Mergând după  soare”, prin care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își propune să prezinte  publicului larg portretul ilustrului compozitor Eugen Doga. Un alt volum pe marginea căruia s-au spus cuvinte elogioase poartă titlul „Oameni care ne-au făcut oameni“, autor Rodica Naniu-Ursu, același interes stârnind și studiul monografic  „Hermeneutica mitului antic în poezia din Republica Moldova (1990-2010“), autor Victoria Fonari. În cadrul manifestării, au fost prezentate pe scurt toate cărțile etalate în acest Salon Cultural, având autori membri ai filialei UZPR Chișinău: Nicolae Dabija,  Doina Dabija, Claudia Partole, Raia Rogac, Valentina Ursu, Tatiana Afanasie-Crăciun,  Zinaida Ambroci, Liviu Belâi, Vasile Căpățână, Ionel Căpiță, Valerian Ciobanu, Ion Cuzuioc, Ion Domenco, Alexandru Ganenco,  Lidia Grosu, Zina Izbaș, Alexandru Moraru, Constantin Olteanu, Veronica Pîrlea-Conovali,  Raisa Plăieșu, Leonid Popescu, Diana Sava-Daranuța, Nicolae Sschițco, Tudor Țopa și mulți alți autori valoroși

Evenimentul a fost completat cu un reușit recital artistic susținut de basarabenii Ruxanda Burlacu, strălucită elevă la liceul  „Dinu Lipati” din București, și de îndrăgitul și talentatul actor Nicolae Jelescu.

Din partea ucrainenilor, prezenți și ei la salonul de carte cu publicații valoroase, am avut bucuria de a asista la un moment artistic de mare virtuozitate, oferit de către violonista prim-concertistă Natalia Pancec Colotelo de la Filarmonica din București.

Îndrăgita actriță Doina Ghițescu, membră a „Ansamblului Ciocârlia”, ne-a încântat cu un recital actoricesc ce a făcut deliciul publicului.

I-am urat Excelenței Sale Domnul Neagu Udroiu viață lungă cu sănătate și inspirații creatoare, l-am felicitat pentru toate realizările de până acum, și i-am cântat în cor LA MULȚI ANI!

Seria celor patru zile de Salon Cultural ediția 2022, eveniment organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România împreună cu Fundația Ion I. Brătianu, a fost un remarcabil succes. Ne exprimăm pe această cale recunoștința și totodată adresăm calde mulțumiri Teodorei Marin și lui Ovidiu Zanfir a căror contribuție și dedicare la realizarea acestui eveniment merită elogiile noastre.

Tanța Tănăsescu / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *