◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Mărțișorul, consecvența tradiției și diversitatea creativității

Vremuri au trecut, vremuri au venit, cu bune și cu rele, multe s-au schimbat, dar el, mărțișorul, a supraviețuit, aducând cu el bucuria venirii primăverii, a prospețimii, a revigorării, a învingerii binelui de către rău, a morții de către viață.

Milenii de existență l-au diversificat, dar l-au lăsat același în  esența lui.

I-au rămas neschimbate componența, o amuletă prevăzută cu un șnur,  în general, în culori de alb și roșu,  și semnificațiile.

S-au schimbat materialele din care este confecționat, formele pe care la ia și felul și timpul în care este purtat.

Modernizarea societății și a vieții, ritmul alert, apariția bijuteriilor costisitoare, a felicitărilor, crearea lui pe scară largă în scopuri comerciale, faptul că nu mai este ca altă dată purtat la reverul hainei aproape  o lună de zile au creat impresia și chiar teama că va dispărea.

Realitatea a demonstrat și demonstrează însă contrariul, indiferent că se poartă la piept sau nu, el rămâne încă una din piesele emblematice ale vieții material-spirituale ale poporului român.

Pe lângă caracterul individual, crearea, studierea, mediatizarea, comercializarea lui au dobândit un caracter instituționalizat.

Meșteșugari și artiști pricepuți îl creează în ateliere proprii, dar este realizat și în ateliere-școală, în instituții de cultură, prezentat în expoziții și în târguri, cunoscând forme din ce în ce mai diversificate și mai originale.

Astfel, și în acest an, principalele instituții de cultură prahovene au acordat o importanță deosebită venirii primăverii și simbolului ei, mărțișorul, fapt concretizat în expuneri teoretice, ateliere și târguri de mărțișoare, desfășurate la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie ale anului 2023.  

Centrul Județean de Cultură Prahova s-a remarcat printr-o activitate complexă care are la bază o foarte bună studiere a fondului etnografic național și județean cu privire la mărțișor, mediatizarea creațiilor meșterilor prahoveni pasionați și renumiți pentru crearea de mărțișoare și realizarea unei oferte de calitate pentru cumpărători, stimularea creativității elevilor și educarea lor în spiritul dragostei și respectului pentru valorile naționale autentice.

Sub îndrumarea experților din cadrul Serviciului Cercetare, Îndrumare și Valorificare a Patrimoniului Cultural, în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Școlile „Rareș-Vodă”, „Sfânta Vineri”, „Radu Stanian”, „Grigore Moisil”, „Valea Călugărească”, Colegiul Național „Regina Maria”, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a „Atelierului de confecționat mărțișoare”.

După cum a menționat domnișoara Ștefania Ungureanu, atelierul „a urmărit promovarea valorilor tradiționale specifice județului Prahova, fiind o reală oportunitate de educare a tinerilor în spiritul păstrării tradițiilor populare, de a crea propriile mărțișoare într-un mediu prietenos și creativ”.

Activitățile au constat din expuneri teoretice despre mărțișor, menționând-se și faptul că, începând cu anul 2017, a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO și confecționarea de mărțișoare tip felicitare.

Consiliul Județean Prahova și Centrul Județean de Cultură Prahova au organizat Târgul de Mărțișoare, care s-a desfășurat pe esplanada Parcului „Toma Socolescu” și Expoziția de Mărțișoare, în incinta Centrului Județean de Cultură.   

Atât la târg, cât și la expoziție au participat meșteri populari, artizani, artiști plastici, pricepuți, de vârste diferite, din Ploiești și din județul  Prahova: Anda Mănescu, Carmen Dumitru, Ciripoiu Maria, Sorina Gheorghiu, Mariana și Constantin Ghinea Dumitrache, Petre Ghițeanu, Ionescu Irina Elena, Zaharia Mihaela, Marian Căpraru Manu, Alice Albu, Teodora Mosor, Toma Marilena, Diana Dumitru, Gheorghe Vasile,  Loredana Florentina Clinci.

Au adus cu ei o ofertă bogată și diversificată de mărțișoare, lucrate manual, în tehnici diferite: croșetate, cusute, mărgelite, pictate, sculptate în lemn, în os de cerb sau metal, quilling, după modele tradiționale sau inovații proprii. 

Pe lângă arhicunoscutele modele: broșe, brățări, flori, păsări, insecte, inimioare, potcoave, au fost prezentate și modele noi, reprezentând cruci cu ornamente florale și chipuri religioase, obiecte de încălțăminte tradiționale și moderne – opincuțe,  sandale; obiecte de îmbrăcăminte,  poșete,  figurine umane,   nuci feliate pe care au fost expuse gărgărițe, coșulețe cu flori sau puișori, gogoși, pinguini, șevalete, moșuleți de primăvară, stropitoare etc.

Foarte diversificată a fost și materia primă  din care au fost lucrate mărțișoarele: etamină, fire de PNA, fimo, lemn, piele, corn de cerb, metal, mărgele, nuci, scoici, inclusiv materiale reciclabile.

Remarcabilă este și prezența la târg a unor mărțișoare care prezintă motive religioase, mitologice universale și elemente folclorice românești.      

Aproximativ aceiași meșteri au fost prezentați și în expoziția organizată în incinta Centrului Județean de Cultură Prahova în ale cărui vitrine fiecare expozant a beneficiat de o prezentare teoretică, însoțită de mărțișoare din creațiile proprii.

La Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova s-a desfășurat Matineul muzeal: „Mărțișorul, simbolul primăverii”, la care au participat elevi de la Colegiul Național „IL Caragiale” din Ploiești, cls.a a V-a C, coordonați de către doamna profesoară Ileana Georgescu.

În prima parte a activității elevii au avut posibilitatea să audieze expunerea doamnei muzeograf-etnograf Ioana Constantin despre sărbătorile primăverii, apariția și evoluția mărțișorului de-a lungul timpului, culorile lui, timpul când și cât este purtat, ce se întâmplă cu el după ce nu mai este purtat, prezența mărțișorului în viața altor popoare.

În cea de-a doua parte a activității elevii au participat la un atelier în cadrul căruia au colorat mărțișoare confecționate din lemn, pirogravate cu flori și insecte de primăvară de către doamna Carmen Popa,  pensionar.

La Muzeul Județean de Științele Naturii din Ploiești, în cadrul Cercului de Creativitate Umană a fost realizat Atelierul de confecționat mărțișoare tip goblen.

 La acesta au participat pensionare, membre ale cercului, elevi de la diverse școli din oraș și părinți ai acestora.

Activitatea a fost foarte bine organizată, elevii au fost împărțiți în grupe de câte trei și fiecare grupă a lucrat împreună cu un adult. O parte din mărțișoarele realizate au fost oferite familiilor copiilor și o parte  au rămas în baza materială a muzeului.

Un alt atelier la care vor participa copii de grădiniță va fi organizat la Grădina Botanică Bucov.

Având în vedere că în vremurile mai noi mărțișorul a început să fie conceput și ca o bijuterie confecționată din pietre prețioase și semiprețioase, pe holul Muzeului de Științele Naturii, doamnele muzeograf Corina Mihai și Rodica Vasile Radu au realizat o fascinantă expoziție intitulată „Lumea adâncurilor în bijuterii”, în care au valorificat o parte din fondul documentar al muzeului.

Expoziția are două secțiuni: mineralogie și malacologie și conține exponate naturale de bijuterii ale adâncurilor, precum: malachit, corali, ametist, cuarț, moluște producătoare de sidef, turcoaz, citrin, perle, însoțite de explicații teoretice cu privire la istoricul, specificul, proprietăți, valorificări  ale acestora, cât și podoabe create de mâna omului din ele.

În Rotonda Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, în vitrine pot fi admirate mărțișoare create de elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ploiești. 

La Palatul Copiilor din Ploiești, cu ajutorul Asociației „Năzuințe” a fost realizat Târgul „Mărțișorul, firicel de primăvară”.

La Galeriile de Artă Ploiești pot fi admirate și achiziționate mărțișoare cu motive populare, creații ale artiștilor plastici.

În județul Prahova mărțișorul este un obicei viu, care a adus o adevărată sărbătoare în viața oamenilor, marcată de înclinația de a crea, plăcerea de a dărui, bucuria de a primi, mulțumirea de a valorifica.

Activitățile de cunoaștere a obiceiului, de creare a mărțișoarelor de către copii pot constitui o garanție a supraviețuirii lui în viitor.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *