◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Lupta cu mortalitatea maternă, eșec global: un deces la fiecare două minute

În utimii ani s-a înregistrat un regres în reducerea deceselor materne la nivel mondial. Un raport al ONU intitulat „Tendințe în mortalitatea maternă”, a dezvăluit eșecuri alarmante pentru sănătatea femeilor, în aproape toate regiunile lumii.

Dacp până în 2015 s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea deceselor materne, după acest moment, progresul a stagnat în mare măsură sau, în unele cazuri, a fost chiar inversat.

În 2020, au existat aproximativ 287.000 de decese materne la nivel mondial, ceea ce se traduce în aproape 800 de decese pe zi sau un deces la două minute. „Acest lucru este inacceptabil”, a declarat Jenny Cresswell, om de știință și epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății și autoarea raportului, într-un briefing de presă.

Aproape toate aceste decese materne se datorează unor cauze care pot fi prevenite.

Anshu Banerjee, director general adjunct la Acoperirea universală a sănătății și Life-course la OMS, a subliniat că aproximativ 270 milioane de femei la nivel global nu au acces la metode moderne de planificare familială, deoarece aproape jumătate din toate sarcinile sunt neintenționate. De asemenea, aproximativ o treime dintre femei la nivel global nu au patru dintre cele opt controale prenatale recomandate sau nu primesc îngrijiri postnatale esențiale în zilele și săptămânile de după naștere.

Raportul a evidențiat, de asemenea, inegalitățile observate la nivel global, atât între și în interiorul țărilor, în ceea ce privește accesul la îngrijire de înaltă calitate. Diferențele sunt izbitoare: numărul deceselor materne la 100.000 de născuți vii în Africa sub-sahariană în 2020 a fost estimat la 545, de 136 de ori mai mare decât în Australia și Noua Zeelandă.

Europa și America de Nord, America Latină și Caraibe sunt regiunile în care rata mortalității materne a crescut din 2016 până în 2020 cu aproximativ 15%. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *