◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Reporteri fără frontiere cere garantarea siguranței jurnaliștilor care relatează din Ucraina

Cu jurnaliştii în pericol de a fi vizaţi de atacuri în timp ce tancurile ruse pătrund în Ucraina, organizația Reporteri fără frontiere (RSF) face apel la beligeranţi şi la organizaţiile internaţionale să le garanteze siguranţa.

„În calitate de martori din prima linie a invaziei ruse, reporterii riscă să fie victime ale loviturilor cu rachete și bombardamentelor care au loc în toată țara. Unii corespondenți regionali se tem că vor fi înconjurați și nu vor putea scăpa. Alții ar dori să fie evacuați, dar se trezesc blocați, la fel ca mulți civili”, arată organizația.

Pe lângă jurnaliştii ucraineni, peste 1.000 de corespondenţi străini au fost pe teren în Ucraina în ultimele zile, potrivit cifrelor furnizate de armata ucraineană, care emite acreditări. Ca parte a ceea ce numește „de-nazificarea” Ucrainei, Kremlinul a întocmit o listă de oameni care „urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre”, potrivit guvernului SUA. Cei de pe listă nu au fost numiți, dar se pare că includ și jurnalişti.„Suntem familiarizați cu metodele Rusiei. Jurnaliştii sunt ţinte principale, aşa cum am văzut în Crimeea de la anexarea acesteia în 2014, şi în teritoriile controlate de separatiştii susţinuţi de Kremlin din regiunea Donbass. Facem apel la autoritățile ruse și ucrainene să-și respecte obligațiile internaționale în ceea ce privește protecția jurnaliștilor în timpul conflictelor, iar organismele internaționale să se asigure că este respectată obligația de a lua măsuri de protecție. De asemenea, facem apel la ambasadele guvernelor prezente în Ucraina să acorde azil jurnaliştilor ori de câte ori este necesar”, a spus Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Atât Rezoluția 2222, adoptată în 2015 de Consiliul de Securitate al ONU (din care Rusia este membru permanent), cât și dreptul internațional umanitar impun ca jurnaliștii să fie protejați în timpul conflictelor armate la fel ca orice civil, chiar și atunci când însoțesc forțele militare în scopul de raportare a lor. Zece jurnalişti au fost ucişi în perioada apogeului conflictului din regiunea estică Donbass, din 2014 până în 2016.

Rusia se află pe locul 150 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF, în timp ce Ucraina se află pe locul 97.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *