◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Regulile grevelor în statele europene

Pentru a doua oară în această lună, diferite sindicate din Franța – de la profesori de la școală la lucrători feroviari – au organizat o grevă masivă împotriva planurilor guvernamentale de a crește vârsta de pensionare. În ciuda tulburărilor, guvernul președintelui Emmanuel Macron rămâne ferm în ceea ce privește reforma planificată.

Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a anunțat că guvernul va lua în considerare reformarea legilor țării atunci când vine vorba de greve, spunând că vrea să urmeze „stilul italian”. Mai precis, în Italia, feroviarii nu au voie să facă grevă în perioadele de vacanță precum Crăciunul, Paștele și, de asemenea, în luna august, în care majoritatea italienilor pleacă în vacanță. De asemenea, acțiunile pe căile ferate nu sunt permise în zilele alegerilor. Sindicatele trebuie să ofere un nivel minim de servicii de transport, ceea ce înseamnă că anumiți lucrători trebuie să mențină trenurile în funcțiune în timpul unei greve. Această lege se aplică și medicilor, avocaților și chiar șoferilor de taxi.

În plus, trebuie dat un preaviz de zece zile, în timp ce în Franța este de doar cinci zile.

Care este situația regulilor de a face grevă în alte state europene?

În Portugalia există și o lege similară cu Italia, care impune un serviciu minim în sectoare esențiale, inclusiv transportul. Lucrătorii trebuie să garanteze că cel puțin 25% din trenuri funcționează. În Spania este garantat și un serviciu minim, dar ceva mai puțin strict decât în Italia. Un tren de lungă distanță pe zi trebuie să fie operațional și până la 60% dintre trenurile regionale pot fi forțate să continue să circule în timpul grevelor.

În Austria și Germania, funcționarii publici nu au dreptul la grevă, deoarece serviciile lor sunt considerate esențiale. Dar în Germania, acești lucrători reprezintă doar 30% din personalul din serviciul public. Restul sunt considerați lucrători din sectorul privat, ceea ce face posibil ca unii funcționari publici să facă grevă, relatează Euronews.

În Marea Britanie, prim-ministrul Rishi Sunak ia în considerare un proiect de lege care impune un serviciu minim în transport și servicii de urgență în timpul acțiunilor, într-o perioadă în care țara se confruntă cu proteste istorice.

Ungaria are, de asemenea, legi privind serviciile minime, ceea ce înseamnă că anumiți lucrători din sectorul public pot fi concediați dacă fac grevă și perturb activitatea. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *