◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

The Human Journalism Network – rețea internațională de instituții media care își republică munca reciproc

The Human Journalism Network (HJN) s-a lansat în 2023 pentru a satisface nevoile audienței din comunitățile maim mici, stimulând în același timp activitatea redacțiilor la nivel global. Fondată de Chani Guyot, jurnalist argentinian cu experiență, editor și inovator media, inițiativa de jurnalism bilingv traduce și distribuie articole printre instituțiile de știri din întreaga lume.

HJN organizează narațiuni de „jurnalism uman” care evidențiază provocările globale critice și amplifică poveștile subraportate, subliniind semnificația acestora în impulsionarea schimbărilor pozitive și încurajând o înțelegere mai profundă a unei game largi de probleme globale. „Cititorii sunt în zilele noastre de multe ori expuși unei abordări rapide și superficiale a știrilor internaționale. Facilităm o rețea care oferă jurnalism local aprofundat și de calitate, care prezintă poveștile umane constructive din spatele acestor titluri de multe ori copleșitoare”, a spus Guyot.

 

„Experiment extrem de colaborare”

Potrivit ijnet.org, HJN a invitat inițial instituțiile media spaniole și engleze să se alăture proiectului, ca parteneri. Membrii rețelei pot accesa o poveste pe săptămână scrisă de un alt partener, editată și tradusă de echipa HJN. „Este un mare experiment extrem de colaborare, sunt, în esență, instituții media care nu s-au cunoscut, dar își republică munca reciproc, având încredere în proiect și în gestionarea acestuia”, adaugă Guyot.

Echipa HJN selectează, editează și traduce un articol pe săptămână, oferind celor 14 posturi de știri participante un articol bine relatat care spune o poveste de jurnalism uman. Subiectele abordate în 2023 au inclus migrația, schimbările climatice, sănătatea, drepturile omului, violența bazată pe gen, lipsa adăpostului și problemele urbane, printre altele.

Redacțiile care au participat în 2023 au fost Convoca din Peru, Daily Maverick din Africa de Sud, elDiario.es din Spania, El Toque din Cuba, GK din Ecuador, The Globe and Mail din Canada, Rappler din Filipine, RED/ACCIÓN și Río Negro din Argentina, San Francisco Chronicle din SUA, The Irish News din Irlanda, The Quint, care reprezintă India, Mi Voz, din Chile și Reasons to be Cheerful, din Marea Britanie.

 

O diversitate de voci și de surse

Până în prezent, proiectul a permis ca 25 de povești relatate să fie republicate de peste 200 de ori în rețea, ajungând la o audiență generală de peste 500.000 de vizualizări de pagină, potrivit HJN. Efortul s-a dovedit o dovadă a spiritului de colaborare al inițiativei: de la selecția articolelor din fiecare redacție, până la editare, traducere și distribuție, rețeaua a funcționat ca un colectiv transfrontalier. Capacitatea de a prezenta o diversitate de voci și de surse s-a remarcat ca o caracteristică definitorie, participanții evaluând calitatea conținutului și designul ușor de utilizat al platformei pentru republicarea poveștii. „Plănuim să punem mai mult accent pe editarea globală, ceea ce înseamnă că vom adapta articolele originale pentru un public internațional”, a spus Goyot.

Se preconizează extinderea acoperirii HJN la 24 de instituții media, un pas important către amplificarea impactului său. Proiectul intenționează, de asemenea, să treacă de la 25 la 48 de povești republicate. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *