◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

ONU. Rolul femeilor în menținerea păcii pe planetă

La 23 de ani de la rezoluția istorică a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea, femeile și fetele continuă să suporte povara grea a conflictului și rămân subreprezentate în deciziile privind nevoile și drepturile lor (https://news.un.org/fr/story/2023/10/1139977): pe 25 octombrie 2023, ONU a marcat adoptarea în anul 2000 a Declarației privind femeile, pacea și securitatea, care are ca scop îmbunătățirea protecției femeilor și fetelor în timpul conflictelor și recunoașterea rolului lor de conducere și rolului unic în procesele de pace.

Astăzi, peste 600 de milioane de femei și fete trăiesc în țări afectate de conflicte. În 2022, ONU a verificat aproape 2.500 de cazuri de violență sexuală, în principal împotriva femeilor, în zonele de conflict, cifră care reprezintă doar o parte din realitate. În același an, peste 30 de femei apărătoare ale drepturilor omului au fost ucise în aceste zone. Multe alte crime împotriva femeilor și fetelor nu sunt raportate și sunt continuate cu impunitate. În ciuda acestor tendințe îngrijorătoare, multe procese de pace și negocieri au loc în absența mediatoarelor și/sau semnatarelor femei, având un impact semnificativ asupra dispozițiilor de gen menite să protejeze și să includă femeile și fetele.

În 2022, doar șase dintre cele 18 acorduri de pace din lume au inclus prevederi sensibile referitoare la gen și doar un singur acord de pace a fost semnat sau ratificat de un reprezentant al unei organizații de femei, potrivit UN Women. Pe măsură ce ne confruntăm cu niveluri fără precedent de suferință umană din cauza conflictelor și crizelor din întreaga lume, care au, fără îndoială, un impact devastator asupra femeilor, examinăm de ce rolul lor în prevenirea conflictelor și menținerea păcii nu a fost niciodată mai crucial.

 

Agenți activi ai păcii

În 2015, o analiză a 40 de procese de pace derulate de la sfârșitul Războiului Rece – anul 1990 – a arătat că atunci când femeile au putut exercita o influență puternică asupra negocierilor de pace, șansele de a ajunge la un acord au fost mult mai mari. Când femeile au avute o influență semnificativă, aproape întotdeauna s-a ajuns la o înțelegere: „În primii douăzeci de ani de când Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția 1325 privind femeile, pacea și securitatea, am fost martorii unor premiere istorice în egalitatea de gen”, a declarat Sima Bahous, director executiv al ONU Femei, când s-a adresat Consiliului de Securitate pe această temă, anul acesta.

„Deși trebuie să ne oprim pentru a marca aceste premiere istorice, trebuie să ne amintim că nu am schimbat semnificativ componența meselor de pace și nici impunitatea de care se bucură cei care comit atrocități împotriva femeilor și fetelor”, a adăugat doamna Bahous.

 

Este nevoie de egalitate adevărată

Date din 2023 arată că femeile reprezintă doar 16% din delegațiile părților aflate în conflict, în procesele de pace conduse de ONU, în scădere de la 19% în 2021 și 23% în 2020. „Avem nevoie de o schimbare de paradigmă, care să aducă egalitate adevărată. O democrație deplină necesită participarea egală a femeilor la toate procesele sale”, a mai spus doamna Sima Bahous, care a deținut două funcții ministeriale în guvernul iordanian înainte de a se alătura ONU Femei.

Potrivit OUN Femei, reprezentarea femeilor în conducerea guvernelor țărilor lumii s-a îmbunătățit în ultimii ani față de deceniul precedent. Dar, cifrele sunt încă prea mici pentru a ajunge la paritate.

Schimbarea mentalității și demontarea stereotipurilor vechi de gen rămân esențiale pentru a asigura progresul. Un sondaj din septembrie 2023, realizat sub auspiciile ONU Femei a arătat că 58% dintre bărbații tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani cred că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile. „Aproape unul din patru tineri consideră că există cazuri acceptabile de lovire a a soției. Atunci cum putem pune capăt flagelului violenței împotriva femeilor? », a întrebat doamna Bahous la lansarea anchetei.

 

Protectoare și modele

Astăzi, peste 12.000 de femei servesc în 12 misiuni ONU de menținere a păcii din întreaga lume, ca personal militar, de poliție și civil, îndeplinind o gamă largă de roluri, inclusiv ca șef de misiune, comandanți de forțe, consilieri de gen, ofițeri de protecție, ingineri, experți în dezarmare etc. Deși reprezintă doar aproape 9% din totalul forțelor de menținere a păcii în uniformă (militare și poliție), angajamentul lor este esențial pentru construirea încrederii cu comunitățile locale, satisfacerea nevoilor specifice ale femeilor și protejarea civililor. Ele servesc, de asemenea, drept modele pentru femeile și fetele care doresc să participe la reconstrucția comunității și a țării lor și să își apere drepturile.

Mai mult decât atât, după desfășurarea unei unități de poliție formată exclusiv din femei în cadrul Misiunii Națiunilor Unite în Liberia în 2007, țara a înregistrat o creștere dramatică a numărului de femei locale care s-au alăturat forței de poliție.

 

Campioane ale drepturilor omului

În primele linii ale crizelor multiple și convergente de astăzi, femeile apărătoare ale drepturilor omului aduc cu curaj și neobosit contribuții esențiale la inițiativele locale, regionale și globale pentru pace și securitate: „O fac cu voce tare și în liniște, pe străzi și în casele lor, luptă împotriva influenței nefaste a secolelor de discriminare, lipsă de respect și violență”, spune un nou raport al ONU Femei despre rolul indispensabil, uneori invizibil al femeilor apărătoare ale drepturilor omului.

„Femeile apărătoare ale drepturilor omului oferă sprijin populațiilor civile, documentează încălcările drepturilor omului, adună dovezi pentru a asigura o posibilă responsabilitate și lucrează pentru a menține sau a crea spațiu pentru participarea activă a femeilor la viața publică. Procedând astfel, ele aduc pacea și justiția mai aproape”, a declarat Mary Lawlor, raportor special independent numit de Națiunile Unite pentru a monitoriza siguranța apărătorilor drepturilor omului din întreaga lume și autoare a raportului menționat.

Deși s-au înregistrat progrese de la adoptarea Rezoluției 1325 pentru îmbunătățirea rolului femeilor în eforturile de pace, protecția femeilor apărătoare ale drepturilor omului nu a progresat, punându-le în pericol siguranța și viața. Potrivit raportului ONU Femei, aceste apărătoare se confruntă cu agresiuni fizice și sexuale, stigmatizare, acuzații penale, campanii de defăimare, amenințări, hărțuiri și maltratări într-un mediu în care dreptul sau capacitatea femeilor de a face această muncă este frecvent pusă la îndoială, inclusiv de către colegii lor care lucrează alături de ele.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului raportează că între mai 2021 și aprilie 2022 au avut loc incidente de represalii și intimidare împotriva a 172 de femei apărătoare ale drepturilor omului și ale organizațiilor societății civile pentru cooperarea lor cu ONU. „Femeile apărătoare ale drepturilor omului, care lucrează în contexte de conflict, post-conflict și criză fac acest lucru în contextul adesea hiper-masculinizat al războiului. În acest context, munca lor este și mai necesară”, se spune în raportul ONU Femei.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *