◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.12.2023

Un fluture-n zbor

Dragul meu Ionuț!

Atunci când am împlinit 16 ani, bunicul tău mi-a dedicat o poezie:

„Nu te grăbi, copilo, să iubești:

 E ca și cum te-ai grăbi să îmbătrânești

Sau ai dori să scapi de frumusețe –

acest dar – dragostea adevărată –

O întâlnești o dată-n viață sau

și mai rar.”

Această poezie a fost acum câțiva ani cioplită-n piatră în Piața Centrală a orașului Cervara di Roma, în traducere italiană, fiind considerată una dintre cele mai frumoase poezii de dragoste. Din care toți îndrăgostiții din întreaga lume ar trebui să afle că un om iubește cu adevărat o singură dată în viață, restul fiind, așa cum spune și Poetul, doar completări sau năzăriri.

Astăzi, când împlinești 18 ani, mi-am amintit de această poezie, și sunt convinsă că  bunicul tău n-a scris-o doar pentru mine, dar și pentru tine.

Sfătuindu-te: „Nu te grăbi, copile, să iubești!” Poate că nu vei înțelege acum acest sfat, așa cum nu l-am înțeles nici eu atunci. A trebuit să treacă mult timp ca să afirm: „Câtă dreptate!” Dar, așa sunt copiii. La o vârstă când li se pare că și cerul se poate apuca cu mâna, își contrazic mereu părinții.

Însă, cu timpul, îl vei aprecia, fiindcă ai crescut un copil bun, sensibil, cumsecade și un nepot pe care și l-ar dori orice bunic.

Al tău, dacă ți-ar fi fost astăzi alături, avea să-ți spună cu siguranță: „Sunt mândru de tine, nepoate!”.

Îndemnându-te să pășești prin anii tăi cu bunătate. Să faci întotdeauna numai bine, ca lumea să fie mai bună. Să nu crezi că fericirea constă în bani. Aceasta se găsește, de obicei, în lucrurile mici: în zâmbetul aproapelui tău, în fiecare răsărit de soare sau în ascultarea unui lan de grâu. Să nu răspunzi la nedreptate cu ură și să nu lovești cu vorba, aceasta doare cel mai tare. Să-ți iubești țara și neamul așa cum au făcut-o părinții, bunicii și străbunicii tăi. Să nu te umpli de zgomot, fiindcă acesta nu-ți va permite să te asculți pe tine însuți. Dar și să-l ai în tine întotdeauna pe Cel de Sus, ca inima ta să nu moară niciodată. Și, de câte ori vei simți că te prăbușești, să te ridici și să mergi mai departe ca un învingător.

Așa că, dragul meu, desfă-ți aripile de fluture și ai grijă de ele atunci când te înalți către soare.

Iar dacă îți va fi vreodată greu în zborul tău, să știi că am să te aștept acasă cu ușa deschisă – întotdeauna.

La mulți ani!

 

Doina DABIJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *