◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

SERATA CULTURALĂ ”ATITUDINI”, PLOIEȘTI, OCTOMBRIE 2019

Marți, 29 octombrie 2019, La Muzeul de Artă ”Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești s-a desfășurat Serata culturală ”Atitudini,” organizată de Casa de Cultură ”I.L. Caragiale”, coord. și moderator scriitorul Gelu Nicolae Ionescu.

Aceasta a avut o ordine de zi foarte bogată: vernisajul expoziției cu lucrările realizate în cadrul Taberei Internaționale de Pictură ”Dan Platon”- 2019, deschiderea Universității Populare ”Dimitrie Gusti”, lansarea revistei ”Atitudini” și a colecției literare ”Poeți cu Atitudini”.

Tabăra Internațională de Pictură și expoziția realizată în holul Muzeului de Artă au fost prezentate de către: Gelu Nicolae Ionescu, Florin Sicoe, directorul Muzeului de Artă din Ploiești și Valter Paraschivescu, președintele UAP – Prahova.

Tabăra a fost inițiată cu 13 ani în urmă de către doamna Marilena Ghiorghiță, director pe atunci al Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” Ploiești.

S-a încercat an de an selectarea unor artiști plastici de valoare și s-a urmărit în primul rând promovarea picturii figurative.

Anul acesta a avut loc în perioada 14-24 iulie, la Vălenii-de-Munte, fiind organizată de Casa de Cultură ”I.L. Caragiale” Ploiești, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Prahova, Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Național Prahova și Muzeul de Artă din Ploiești. Lucrările realizate vor rămâne în patrimoniul cultural al județului Prahova.

Pe simeza din holul Muzeului de Artă din Ploiești pot fi admirate creațiile celor 7 pictori participanți: Valter Paraschivescu – ”Răsărit de soare la Gura Vitioarei”; Iurie Matei – ”Promenadă printre poze”, ”21.11.1898”; Covaliuc Victor – ”Venirea”, ”Ianus”; Radu Negru – ”Casa Memorială Nicolae Grigorescu” Câmpina; Victor Frimu – ”Romeo și Julieta”; Edu Tomas Inga – ”Casa Albastră”; Iulian Pleșu – ”Peisaj din Văleni.”

Tot în cadrul acestei manifestări culturale a avut loc și deschiderea Universității Populare ”Dimitrie Gusti” ai cărei profesori și-au prezentat tematica și obiectivele cursurilor: Liviu Ștefan – Psihologie; Georgiana Brișan – Psihopedagogie; Viorica Avram – Acțiuni ecocivice; dr. Carmen Diaconovici – Medicină și educație sanitară; Gelu Nicolae Ionescu – Literatură și artă; Rodica Carmen Georgescu – Interferențe muzicale; Elena Ionescu – Prevenirea și combaterea delincvenței juvenile; av. Cristina Dobre – Educație juridică; Valter Paraschivescu – Istoria artei; prof.univ.dr. Gheorghe Calcan – Științele istorice; Sorin Petculescu – Inițiere în fotografie; jurnalist Claudius Dociu, președinte al UZPR, filiala Prahova – Jurnalism și Public speaking; astrolog Cristina Ionuț Burchiu – Clubul de astrologie și numerologie ”Per aspera ad astra”; Florina Steliana Vasilescu – Activități handmade; jurist Elena Ionescu – Clubul femeilor moderne.

S-a menționat că la cererea publicului în oferta educațională pot fi incluse și alte cursuri și activități.

Revista ”Atitudini”, nr. 10/2019 a fost prezentată de către scriitorul Gelu Nicolae Ionescu, redactorul-șef al acesteia, care a evidențiat, în mod deosebit, prezența în paginile ei a unor articole semnate de renumiții critici literari: Eugen Simion, Alex Ștefănescu, Ion Bălu, cât și de specialiștii in istorie: Constantin Dobrescu și Carmen Băjenaru a căror carte ”Istoria monarhiei din România,” publicată sub egida Casei de Cultură ”IL Caragiale” a primit Premiul Societății de Științe Istorice din România.

Un moment important l-a constituit lansarea colecției ”Poeți cu Atitudini” apărută sub egida Casei de Cultură ”I.L.Caragiale” din Ploiești, cu sprijinul financiar al S.C. Compet S.A.

Colecția conține 9 volume de poezii ale membrilor Cenaclului ”Atitudini”: Emilia Dragomir, Iulia Dragomir, Alexia Enache, Adrian Iliescu, Rodica Ilie, Gelu Nicolae Ionescu, Marius Daniel Mihu, Laura Isabelle Nicolae, Elena Trifan.

Fiecare volum a beneficiat de o prefață scrisă în regim de voluntariat de prof.dr. Ina Bercea și de o postfață scrisă de prof.drd. Ana Maria Banu.

În cadrul Seratei ”Atitudini” cărțile au fost prezentate de către prof.dr. Ina Bercea din ale cărei aprecieri vom prezenta selectiv:

Ne surprinde plăcut talentul Emiliei Dragomir de a avea acces la zona copilului din noi, deseori pierdută sau uitată printre programe și îndeletniciri, din ce în ce mai încărcate de artificial și nefiresc. Această carte dezvăluie taina întâmplării ce se scrie sub ochii noștri. E un vademecum, prin care autoarea creează o epică în versuri de înaltă ţinută, sensibilitate şi reflexivitate, aşa cum ştiu autorii de literatură doar aparent destinată în primul rând copiilor.”

Cartea Iuliei Dragomir merită citită cu ardoare și pentru vibrația crizei de timp individual și colectiv, pentru fiorul categoriei de nedeterminat în construcții de psalm și de meditație asupra fragilității, dozate cu măiestrie în texte monolit, sinestezic și mnemotehnic.”

Enache Alexia, o adolescentă de înaltă clasă, olimpică național, poetă, eseistă. Veți descoperi în acest volum exerciții de creativitate și receptare scrise cu probitate și talent în efervescența cenaclului Atitudini, Ploiești, susținut de bunăvoința și competența domnului Gelu Ionescu.”

Rodica Ilie face un pact cu cititorul spre a împărtăși o experiență știută, în secvențe de tablou hieratic sau în secvențe de confesiune, eliberând o emoție difuză, într-un mediu citadin copleșitor prin diamism, urgențe și schimbări ostile expansiunilor afective.”

Volumul lui Adrian Iliescu, construit pe principiul numerelor pitagoreice, este binar, cuprinde trinitatea, este echilibrat și are un număr cvasiegal de texte creștine și erotice cu efluvii de psalm, odă și elegie, explorând imanentul și transcendentul, profanul feminin și sacrul religios, dincolo de modelul și cazna marii poezii interbelice, față de care poemele discutate au incontestabile reverențe.”

Poezia de dragoste creată de Gelu Nicolae Ionescu face un pariu postmodern și îl câștigă. Volumul vine în orizontul de așteptare al citititorilor mai mult sau mai puțin pasionali, exorcizând poza tânărului îndrăgostit, fie el în ipostaza de om recent, fie în cea de imigrant la frontiera eternă a erosului, în textexistențe, mustind de personalitate și rafinament senzorial.”

Marius Daniel Mihu abordează arta cu tendință a cenaclului activ în viața culturală a urbei, motiv pentru care a împletit linii clasice, ingineria cuvântului în pasiunea pentru istorie, jurnalism și poezie, dovedind o bună și temeinică alură formativă a talentului manifest.”

Laura Isabelle Nicolae ne arată cum poate crește fiecare dintre noi prin dragostea pentru cuvânt, cum se poate transforma un minus în plus, într-o nouă formă de echilibru și victorie asupra haosului și asupra morții premature.”

Prof. dr Elena Trifan e un foarte bun reporter lexicograf, ce percepe evenimentul valorizant, nostalgic și descrie un topos identitar, matrice, pentru alterități și curiozități.”

Autorii au citit din poeziile proprii și și-au exprimat recunoștința față de președintele Cenaclului ”Atitudini”, scriitorul Gelu Nicolae Ionescu, director al Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” pentru inițierea acestei colecții și pentru atragerea de fonduri în vederea editării ei, cât și față de prof.dr. Ina Bercea și față de prof.drd. Ana Maria Banu pentru solicitudinea și înaltul profesionalism de care au dat dovadă în realizarea prefeței și a postfeței.

Momentele culturale mai sus-amintite au alternat cu recitări de poezii de către: Nicu Drăgulin, Denis Bineață, Nițoiu Andreea, Claudiu Avramescu; de interpretări muzicale de către elevii de la Colegiul de Artă ”Carmen Sylva”: Bogdan Drăgănescu – pian, Danu Gabriel – chitară, coordonați de către insp.șc. Rodica Georgescu; sceneta ”Aspirina și piramidonul”, interpretată de elevele: Iacob Ioana și Constantin Cristiana, membre ale Trupei de teatru ”Atitudini.”

ELENA TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *