◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Sculpturile președinților americani de pe Muntele Rushmore

Sculpturile președinților americani de pe Muntele Rushmore reprezintă o adevărată atracție turistică. Anual, peste trei milioane de persoane vizitează Black Hills, Dakota de Sud. Scopul vizitei este muntele Rushmore, unde sunt sculptate busturile a patru preşedinţi americani, pe o înălțime care depășește un imobil cu șase etaje.

Sculpturile președinților americani de pe Muntele Rushmore

Sculpturile îi reprezintă pe George Washington, primul preşedinte al SUA, Thomas Jefferson, al treilea preşedinte, Abraham Lincoln, al şaisprezecelea preşedinte și Theodore Roosevelt, al douăzeci și șaselea preşedinte.

Pentru cele patru sculpturi de la Black Hills, au fost necesari 14 ani de lucru intens. Costurile s-au ridicat la un milion de dolari. Convins fiind că va fi uitat că fiind autorul acestor sculpturi, Borglum a decis să construiască o construcție secretă în interiorul muntelui.

Artistul care a realizat aceste sculpturi, Gutzon Borglum, este fiul unui imigrant danez și s-a născut în Idaho, SUA. El este autorul sculpturilor reprezentând îngeri de la catedrala Saint Jean din New York.

Sculpturile președinților americani, istoric

Sculpturile președinților americani de pe Muntele Rushmore prezintă o istorie interesantă. Construcția a început în anul 1938 și se afla în spatele sculpturii care îl reprezintă pe Abraham Lincoln. Pentru a ajunge la acest loc, trebuie urcate 244 de scări, după care urmează o poartă cu o înălțime de 5,5 metri și o lăţime de 11,5 metri.

Această încăpere urma să aibă o ușa din sticla deasupra căreia să fie poziţionat un vultur din bronz și o inscripţie care să detalieze istoria SUA de la fondare până la construirea Canalului Panama. Din păcate, sculptorul a murit înainte de a termina lucrarea.

Pe 4 iulie, americanii serbează Ziua Independenței. Trei dintre preşedinţii americani, Thomas Jefferson, John Adams și James Monroe au murit chiar în ziua de 4 iulie. Din anul 1841 și până în anul 1963, șapte preşedinţi americani au fost răpuşi de gloanțe sau boli la intervale de 20 de ani.

Un blestem sau coincidență?

Adepţii teoriei conspirației susțin că ar fi vorba despre un blestem negru, rostit de un lider spiritual al aborigenilor care a prezis că William Henry Harrison va ajunge preşedinte, dar va muri în timpul mandatului său. La nici o lună după ce a fost investit preşedinte, Harrison a murit din cauza unei boli.

A urmat un şir de alte tragedii. Abraham Lincoln este asasinat într-un teatru. James Gartield este asasinat într-o stație de tren, la șase luni după ce devenise preşedinte. William McKinley a fost asasinat în timpul unei conferințe. Președintele Harding a murit în timpul mandatului său din cauza unui infarct. Peste 20 de ani, președintele Kennedy era asasinat în timpul unei vizite la Dallas.

În anul 1981, președintele Reagan a scăpat cu viața cu toate că a fost împușcat în momentul în care ieşea dintr-un hotel.
Ultimă tentativă de asasinat a avut loc în anul 2011, atunci când un tânăr a deschis focul asupra Casei Albe. Un glonț a pătruns prin fereastra dormitorului lui Barack Obama.

Destine paralele: președinți americani

Asasinarea în condiţii asemănătoare a preşedinţilor UŞA Abraham Lincoln şi John Kennedy a reprezentat doar ultima verigă a unui ciclu incredibil de paralelisme ale destinelor celor doi mari oameni de stat americani: Să fie doar simple coincidenţe?

  1. Lincoln a fost ales ca deputat în Congres în anul 1846, Kennedy exact cu 100 de ani mai târziu în anul 1946.
  2. Lincoln a devenit preşedinte în anul 1860, Kennedy în anul 1960.
  3. Asasinul lui Lincoln John Wilkes Booth s-a născut în anul 1839, asasinul lui Kennedy Lee Harvey Oswald în anul 1939.
  4. Atât, Booth, cât şi Oswald, erau originari din sudul UŞA; ambii au murit înainte de a fi judecaţi.
  5. Booth l-a omorât pe Lincoln într-un teatru, după care s-a ascuns într-un depozit; Oswald l-a ucis pe Kennedy dintr-un depozit, după care s-a refugiat într-un cinematograf.
  6. Ambii preşedinţi au declarat în ziua asasinării lor că au presimţirea că li se va întâmpla ceva tragic.
  7. Lincoln a avut o secretară cu numele de Kennedy, care l-a sfătuit pe Lincoln să nu meargă în acea seară la Teatrul din Washington;

Kennedy a avut o secretară cu numele Lincoln, care l-a sfătuit pe Kennedy să nu meargă la Dallas.

  1. Ambii au fost ucişi în prezenţa soțiilor.
  2. Ambii au fost împuşcaţi în ceafă.
  3. Ambele asasinate au avut loc într-o zi de vineri.
  4. Lincoln a fost asasinat în Teatrul Ford, Kennedy într-o limuzină de tip Ford-Lincoln.
  5. Funcţia de preşedinte a fost preluată de oameni politici originari din sudul UŞA, ambii cu numele de Johnson: Andrew Johnson (născut în 1808) şi Lyndon Johnson (născut în 1908).
  6. Ambele soţii ale celor doi preşedinţi au pierdut câte un copil cât au stat la Casa Alba.
  7. Cu o săptămână înainte de a fi asasinat Lincoln era în vacanţă în Monore, Maryland, iar Kennedy cu o săptămână înainte de asasinat era în vacanță cu Marilyn Monroe.

Alte lucruri stranii despre președinții americani

La data de 15 aprilie 1995 televiziunea germană a transmis o emisiune foarte interesantă despre împrejurările neobişnuite în care s-a născut preşedintele american Abraham Lincoln. Părinţii locuiau singuri, într-o mică fermă izolată, mama fiind deja în aşteptarea primului copil. La apariţia primelor dureri ale naşterii, soţul a rugat pe un vecin să cheme de urgenţă un medic sau pe moaşa din proxima localitate. Vecinul s-a dus, dar a adus vestea că nu i-a găsit pe niciunul acasă, ambii fiind chemaţi la intervenţii în altă parte, urmând să se reîntoarcă abia după câteva zile.

Cu câteva minute înainte de naştere, a intrat în casă o femeie care s-a prezentat drept a fi moaşa din localitatea învecinată, ajutând apoi la venirea cu bine pe lume a fiului lor. A doua zi, ìnainte de plecare, tatăl copilului a întrebat moaşa ce-i datorează.Am o singură rugăminte” – a răspuns aceasta -dati-i numele de Abraham”, după care a părăsit casa.

La câteva secunde după ce moaşa a plecat, tatăl a ieşit şi el din casă, dorind s-o însoţească pe drumul singuratic de la ferma până spre localitatea învecinată de unde venea, dar, spre marea lui uimire, n-a mai văzut pe nimeni: moaşa dispăruse. Nedumerit, a revenit în casă.

Nu peste mult timp, perechea Lincoln a fost vizitată de către preotul satului, căruia i-au relatat despre norocul de necrezut avut cu moaşa satului, sosită, ca prin minune, tocmai la momentul oportun. Nu mică le-a fost uimirea când preotul, surprins, le-a spus că moaşa cu acel nume, era moartă deja la data naşterii copilului, decedând la răsturnarea căruţei în care se afla, pe un drum de ţară !

 

efemeride.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *