◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Incidentul Kosovo. Dezinformarea și răspândirea panicii domnesc pe rețelele de socializare

În timp ce baricadele sârbilor din Kosovo care blocau drumurile către două puncte de trecere a frontierei către granița cu Serbia erau înlăturate, dezinformarea despre conflict se răspândea pe rețelele de socializare și pe mai multe platforme media din întreaga lume. Utilizatorii de Twitter, în principal din Ucraina, Rusia, Turcia, Spania, Serbia, Kosovo și Albania, împărtășesc cu toții dezinformarea unui presupus „război” care a izbucnit între Kosovo și Serbia sau împrăștie propagandă împotriva independenței Kosovo față de Serbia, declarată în 2008. Potrivit BalkanInsight, misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, KFOR, și-a declarat disponibilitatea de a interveni „dacă stabilitatea este pusă în pericol în nordul Kosovo”.
Sârbii kosovari au ridicat baricade constând din camioane pline cu pietriș, blocând drumurile către două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, după ce guvernul kosovar a luat măsuri pentru a implementa așa-numitele măsuri de reciprocitate cu Serbia privind plăcuțele de înmatriculare și actele de identitate ale vehiculelor timp de o lună. Odată baricadele îndepărtate, măsurile au fost amânate. O escaladare similară a avut loc în septembrie 2021, după ce guvernul kosovar a cerut vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe să treacă la cele temporare emise de Kosovo la graniță. Fotografiile de anul trecut sunt distribuite pe rețelele de socializare ca și cum s-ar fi întâmplat pe 31 iulie 2022. Predicatorul musulman albanez Elvis Naci, cu 1,2 milioane de urmăritori pe Instagram, a distribuit o fotografie cu forțele speciale din Kosovo deplasându-se spre baricadele mai aproape de graniță din septembrie 2021, subtitrarea: „Dumnezeu să-i protejeze pe albanezii din Kosovo, precum și pe oamenii curajoși ai unității speciale care stabilesc pacea și securitatea”. Scriitorul turc Huseyin Hakkı Kahveci a scris pe Twitter în turcă: „Între Serbia și Kosovo a izbucnit un război”. Nebojsa Malic, un cronicar sârb bosniac pentru site-ul Anti-War, a scris pe Twitter că „Kosovo încearcă să înceapă o luptă cu Serbia chiar acum”.
Pe lângă postările despre izbucnirea războiului dintre Kosovo și Serbia, mulți utilizatori ai rețelelor de socializare, precum și platforme media, au împărtășit informații neconfirmate despre împușcături trase între Kosovo și forțele sârbe. Contul de Twitter ConflictTr, cu peste 200.000 de urmăritori, a postat pe Twitter: „Soldații kosovari răniți în confruntările de la granița dintre Serbia și Kosovo sunt transferați la spitalul de stat Mitrovica”. Mai multe mass-media din Kosovo, cum ar fi Nacionale și Indeks Online, printre altele, au raportat că un oficial al poliției din Kosovo și doi cetățeni sârbi au fost răniți de focuri de armă între poliție și cetățenii care au ridicat baricadele. Acest lucru nu este adevărat. Nacionale și-a șters ulterior știrile. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *