◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Studiu. Dependența de internet dăunează grav creierului adolescenților – în special pe partea responsabilă pentru gândire și luarea deciziilor

Utilizarea compulsivă a internetului, care are ca rezultat deficiențe semnificative în funcționarea unui individ în diferite aspecte ale vieții, inclusiv în domeniile social, profesional și academic, este pe scurt dependența de internet, care devine o problemă la nivel mondial. Un studiu realizat de oamenii de știință de la University of California, Los Angeles, arată că mediile individuale ale timpului de ecran au crescut la aproximativ trei ore pe zi – peste 30 de milioane dintre cei 50 de milioane de utilizatori de internet din Marea Britanie, de exemplu, recunosc că utilizarea compulsivă – devenită obișnuință – a internetului le afectează negativ viața personală, perturbându-le relațiile. În cazul adolescenților, efectele sunt și mai grave.

Tinerii dependenți de dispozitivele lor conectate la internet prezintă modificări semnificative ale funcției creierului, cu comportamentele de dependență agravându-se și și împiedicând dezvoltarea normală. Dependența de internet le perturbă adolescenților nu doar dezvoltarea, ci și bunăstarea psihologică și toate aspectele vieții – mental, emoțional, social și fizic.

Studiul a identificat schimbările extinse ale creierului tânăr, în special al copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani. Cercetarea s-a întins pe o perioadă de zece ani, care s-a încheiat în 2023 și a colectat concluziile de la sute de adolescenți care au fost diagnosticați oficial cu dependență de internet. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, specialiștii americani au examinat diferite zone ale creierului și diferite tipuri de funcții ale acestuia atât în repaus, cât și în timpul îndeplinirii sarcinilor. Unele părți ale creierului au prezentat o activitate crescută, iar altele una scăzută. Cele mai semnificative schimbări au avut loc în partea creierului critică pentru gândirea activă și luarea deciziilor.

Creierul se află într-un stadiu de dezvoltare deosebit de vulnerabil în adolescență și este mai susceptibil la compulsiile asociate internetului. Prejudiciul generat poate fi profund, cu consecințe grave – se poate manifesta ca dificultate în menținerea relațiilor, minciună în legătură cu activitățile online și tipare perturbate de alimentație și somn, care aduc după ele oboseala cronică. Sănătatea fizică se deteriorează deoarece adolescentul dependent este sedentar, ceea ce duce la creșterea în greutate, obezitate și afecțiuni asociate. Abilitățile sociale suferă astfel încât angajamentele față în față sunt problematice.

Experții în comportamentul adolescenților admit că internetul are beneficii semnificative, dar problemele încep atunci când utilizarea computerului interferează cu rutinele și responsabilitățile zilnice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *