Jurnaliștii din Azerbaidjan sunt obișnuiți să lucreze în condiții tensionate, dar un proiect de lege pentru mass-media, adoptat la începutul acestui an, îi pune pe mulți dintre ei în fața unor noi provocări.
Parlamentarii nu au stabilit încă sancțiuni care să însoțească legea, dar criticii spun că prevederile, inclusiv un Registru al presei, vor îngreuna munca pentru reporterii independenți, relatează Voine of America.
Jurnaliştii din Azerbaidjan s-au confruntat mereu cu obstacole, spune Nigar Mubariz, care contribuie la mai multe instituţii media. Dar acum, spune ea, trebuie să fie mai vigilenți: „Locurile în care lucrez nu m-au cenzurat nici după ce a fost adoptată legea. Din păcate, suntem obișnuiți să lucrăm în condiții tensionate. Dar acum, această tensiune a crescut și trebuie să ne protejăm drepturile”. Mubariz crede că Registrul presei va îngreuna accesul unor jurnalişti la surse oficiale, deoarece reporterii independenţi ar putea să nu fie consideraţi jurnalişti.
Alte părți ale legii instituite pentru a aborda obiectivitatea și părtinirea ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a restricționa relatarea critică. „Această lege nu numai că împiedică munca jurnaliştilor, dar şi împiedică publicul să acceseze informaţii exacte”, adaugă Mubariz.
Parlamentarii azeri au apărat noua hotărâre ca pe o modalitate de a îmbunătăți relațiile dintre mass-media și stat și spun că proiectul de lege a fost discutat pe larg, inclusiv cu jurnaliştii. „Legea protejează independența presei, libertatea de exprimare și nu impune sancțiuni sau restricții”, a declarat Aydin Mirzazade, membru al Partidului de guvernământ Noul Azerbaidjan, pentru VOA.
Legea se adaugă unui mediu deja restrictiv. Azerbaidjanul are un record slab al libertății presei, ocupând locul 154 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei, realizat de organizația Reporteri fără frontiere.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.12.2023Obstacole în plus pentru munca jurnaliștilor independenți din Azerbaidjan
Articole recente
- Un roman din actualitatea pandemiei
de Covid-19. Constantin Arcu:
„Tramvaiul 13” - The Guardian se extinde în televiziune și film printr-un acord cu Sony Pictures
- Retrospectiva anului sportiv 2023 (2)
- Condiția esențială a dialogului valorilor
- „MUNDUS ET NOS”. Colocviile TeleMoldova Plus
- Centru de excelență în jurnalism, în Armenia
- Concertul Regal de Crăciun
- Concert de colinde și recital de Sf. Nicolae, la Filarmonica Brașov
- Europenizare. Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene (II)
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro