◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Editorii din Taiwan riscă totul pentru a perpetua democrația

Într-o librărie din apropierea uneia dintre universitățile de top din Taipei, Zeng Da-fu lucrează pe o alee în spatele unui perete cu postere. Vinde cărți de istorie și politică și traduceri ale textelor străine, în principal studenților, dar nu numai. Zeng, în vârstă de 75 de ani, este, de asemenea, unul dintre investtorii importanți în Gusa Publishing, o companie al cărei redactor-șef, Li Yanhe, a fost reținut în China din cauza acuzațiilor legate de securitatea națională. Li, cunoscut și sub pseudonimul Fucha, a dispărut la scurt timp după ce a sosit în Shanghai pentru a-și vizita familia. Detenția sa a fost dezvăluită abia recent, când un editor chinez din Taiwan, Bei Ling, a postat știrea pe rețelele de socializare, trimițând unde de șoc prin tot Taiwanul. Timp de mai multe zile,

guvernul a spus doar că editorul este în siguranță și că familia sa a cerut intimitate. Apoi, Beijingul a confirmat că Li a fost reținut, fiind investigat pentru „desfășurarea de activități care pun în pericol securitatea națională”. „Fucha este bun și amabil și vrea să publice cărți bune, dar este greu, din cauza cenzurii”, spune Zeng.

Cazul a provocat fiori în comunitatea de library, editori și scriitori, cu cazuri anterioare în care autoritățile chineze i-au urmărit pe cei care diseminează literatură critică sau sensibilă din punct de vedere politic – cinci vânzători de cărți din Hong Kong au „dispărut” din diverse locații în 2015. Unul dintre aceștia, Gui Minhai, rămâne într-o închisoare din China, executând o pedeapsă de 10 ani pentru acuzații de spionaj. Un altul, Lam Wing-kee, a redeschis Causeway Bay Books în Taipei, după ce a fugit din Hong Kong, potrivit The Guardian.

Adesea, nu există detalii despre ceea ce se presupune că ar fi făcut cei acuzați că „pun în pericol securitatea națională”. Pentru Li, mulți au presupus că se referă la publicarea de către Gusa a unor titluri critice la adresa Partidului Comunist Chinez sau punerea în discuție a unor subiecte precum masacrul din Piața Tiananmen, abuzurile la adresa drepturilor omului în cazul uigurilor din Xinjiang și corupția partidului.

Cédric Alviani, directorul oganizației Reporteri fără frontiere din Asia de Est, din Taiwan, s-a alăturat apelurilor globale pentru eliberarea editorului, spunând că Li a fost „unul dintre ultimii editori chinezi care încă îndrăznește să lanseze cărți de investigație critice pentru regim”.

 Zang spune că munca lui și a lui Li de a aduce materiale educaționale tinerilor taiwanezi este crucială pentru perpegtuarea democrației din Taiwan: „Generația noastră poate suporta riscul pentru a se asigura că următoarea generație este în siguranță. Dacă mi-e frică de Partidul Comunist Chinez, voi trăi ca morții în viață, pentru că voi pierde prețul vieții – adevăr, dreptate și iubire”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *