◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Five o’clock tea” la Săvârșin

Duminică 01 mai 2022, la invitația Principesei Margareta și a Principelui Radu Duda,  membri ai UZPR Filiala Timiș „Valeriu Braniște” împreună cu membri ai Mișcării Naționale pentru Apărarea Drepturilor Omului Timișoara – Oraș Martir, au efectuat o vizită la domeniul acestora din Săvârșin, cu ocazia deschiderii Casei ceaiului.

Frumosul castel, un loc drag reginei Elena, este situat într-un decor mirific. Un parc dendrologic în care regăsim numeroase specii de arbori seculari, rari, cu un mic lac animat de pești frumos colorați, înconjurat de plante ce dau o culoare aparte întregului peisaj, iar în mijloc se înalță semeț vechea clădire a cărei construcție, se pare că a început în jurul anilor 1850, fiind terminată la anul 1870, odinioară un conac, în prezent o clădire impunătoare, sau cum i se spune și prin partea locului, Castelul de la Săvârșin.

Câteva repere istorice a castelului: primul proprietar al conacului a fost familia nobiliară maghiară Forray. În timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan de la 1784, clădirea a fost incendiată, ulterior fiind refăcută. La 26 martie 1943, castelul este achiziționat de regele Mihai. După abdicarea acestuia la 1947, domeniul de la Săvârșin este confiscat și repartizat Ministerului de Interne. Astfel, devine reședință de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu.

Din 1990 clădirea intră în stăpânirea Regiei Autonome a Protocolului de Stat, iar în  anul 2001 va fi retrocedată regelui Mihai I. Desigur, au urmat o serie de lucrări de restaurare, în prezent dându-i-se frumoasa înfățișare dinaintea anilor 1947.

După un regal de muzică clasică, interpreți fiind un grup al Filarmonicii din Arad, a avut loc festivitatea de dezvelire a unei plăci comemorative și inaugurarea Casei Ceaiului.

Dar, înainte de acest moment, reprezentanți ai UZPR Timiș și MNADOR Timișoara au oferit un frumos buchet floral, o plachetă, diplomă și medalie Principesei Margareta – Custodele Coroanei și Alteței Regale Principelui Radu. Ni s-a adresat invitația de a veni la Casa Ceaiului în vederea purtării unor schimburi de informații, opinii.

Dintre membrii UZPR Timiș, menționăm pe Remus Știr, Aurel Muntoiu, Adrian Bacoș, judecător Ion I. Ionescu.  Atmosfera a fost animată, în interiorul Casei Ceaiului am ciocnit câte o cupă de șampanie cu Altețele Sale Regale și s-au schimbat și câteva cuvinte protocolare dar nu numai. Totodată, s-au prezentat succint informații despre activitatea Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș UZPR, fiind felicitați de reprezentanții Casei Regale și adresându-ne invitația de a mai reveni pe Domeniul Săvârșin.

Ne-am despărțit de un loc frumos, fiecare păstrând amintiri plăcute.

             Aurel Muntoiu / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *