◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Eminescu, iar și iar… Albumul „Monumentele Mihai Eminescu” a ajuns la Timișoara

Vineri, 29 martie 2019, în sala de cenaclu a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, a avut loc una dintre tradiționalele întâlniri cu scriitori și cărțile lor.

De astă dată, invitați au fost scriitori din Caraș-Severin împreună cu prieteni și colaboratori, importanți oameni de cultură, membrii ai Cenaclului „Semenicul”, precum și ai Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin.

Scriitorii reșițeni Erwin Josef Țigla și Gheorghe Jurma și-au prezentat cel mai recent volum, o bijuterie editorială dedicată „monumentelor Eminescu”, constituind cel de- al 89-lea volum apărut sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, carte care a văzut lumina tiparului la Editura „Banatul Montan” din Reșița în decembrie 2018, fiind dedicată Centenarului României Mari (1918 – 2018).

Albumul însumează monumente închinate poetului Mihai Eminescu atât în țară cât și în afara țării, imagini străjuite de texte: fie versuri, fie anumite fragmente eminesciene.

Cartea a fost lansată în 15 ianuarie (2019), de ziua poetului și Ziua Culturii Naționale, acasă la Mihai Eminescu, adică la Botoșani, apoi la Reșița și Bocșa, iar, de curând, la București. Evident, în acest an când românii omagiază cei 130 de ani de la moartea marelui poet, acest volum-album va fi prezentat și în alte locuri, și, evident, nu putea fi ocolită Timișoara.

Membrii ai Uniunii Scriitorilor din România Filiala Timișoara, autorii au fost invitați să prezinte această lucrare extraordinară într-un cadru de excepție, alături de importanți scriitori ai Banatului. Despre autori și cărțile lor au vorbit academicianul Mircea Martin și filologul Iosif Cheie Pantea, dar și criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a USR.

Impresionat de carte și de această idee pe care „n-a avut-o nimeni înainte și , iată, a avut-o un scriitor neamț”, academicianul Mircea Martin conchide: „Să faci un asemenea volum presupune o investiție enormă de timp, de bani, dar înainte de toate trebuie să fi avut o idee și o salut și-mi exprim admirația totală. Pentru idee, pentru efort și pentru construcția finală pe care o avem în față. Ar merita să fie continuată această investigație, această expunere, pentru că mai sunt astfel de monumente.” Despre autori, acad. Mircea Martin mărturisește că „sunt oameni care s-au realizat până acum, au arătat ce pot și, ca reșițean, sunt mândru că sunt contemporan cu ei.”

În final, parafrazându-l pe G. Călinescu, Mircea Martin afirmă: „Slavici la granița de Vest, Goga pe Oltul ardelean, Rebreanu de-o parte a munților, Creangă pe altă parte a munților, Eminescu în Bucovina, Hașdeu în Basarabia, aceștia sunt eternii păzitori ai solului veșnic! Formulă puternică scrisă în 1941. Frază cu care Călinescu repunea pe hartă România Mare folosindu-se de România literară.”

Întâlnirea de la Timișoara s-a încheiat prin frumoase cuvinte și felicitări adresate și de prof. dr. Iosif Cheie-Pantea, dar și cu o scurtă prezentare a unui alt volum care poartă semnătura celor doi scriitori, volumul „Ludwig Vinzenz Fischer și traducerile eminesciene” (Reșița: TIM, 2018).

Gabriela Șerban

uzpcarasseverin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *