◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Țările care reduc orele de muncă își scad emisiile de carbon

Există un interes din ce în ce mai mare pentru beneficiile unei săptămâni de lucru de patru zile pentru productivitate și bunăstarea angajaților, dar imaginea este mai complex și include componenta climatică.

În timpul testării din 2022, din Marea Britanie, a 70 de firme, 56 au spus că intenționau să mențină o săptămână de lucru de patru zile după încheierea programului-pilot.

Ei au citat beneficii precum creșterea productivității și economii financiare semnificative pentru angajați în transport și îngrijire a copiilor. Deloc surprinzător, angajații par deosebit de dornici să facă din săptămânile de lucru mai scurte o normă. Ce impact s-a sesizat asupra mediului? Potrivit BBC, compania Tyler Grange a observat o reducere cu 21% a numărului de kilometri parcurși cu mașina. S-a renunțat la întâlnirile și călătoriile care nu erau necesare și mulți angajați și-au folosit timpul liber în plus pentru a se implica mai mult în voluntariat, inclusiv climatic.

Mișcarea săptămânii de lucru de patru zile câștigă amploare în întreaga lume. Organizația nonprofit care a coordonat studiul din Marea Britanie, 4 Day Week Global, a efectuat deja proiecte pilot în SUA și Irlanda, în timp ce sectorul public din Islanda și companii din Spania, Suedia, Belgia, Japonia și Noua Zeelandă au testat impactul.

Juliet Schor, economist și sociolog la Boston College și cercetător principal la 4 Day Week Global, care a lucrat atât în Marea Britanie, cât și din SUA, susține că o săptămână de lucru mai scurtă este cheia pentru obținerea reducerilor de emisii de carbon de care are nevoie lumea: „Deși beneficiile climatice sunt cel mai dificil lucru de măsurat, avem o mulțime de cercetări care arată că, în timp, pe măsură ce țările reduc orele de muncă, emisiile lor de carbon scad”, spune ea. Concret, potrivit unui studiu citat de Schor, o reducere de 10% a orelor de lucru este asociată cu o scădere cu 8,6% a amprentei de carbon.

Unul dintre cei mai importanți contributori la beneficiile climatice ale săptămânii de lucru de patru zile este scăderea navetei. Datele din proba din Marea Britanie partajată cu Future Planet arată o scădere cu 10% în perioada pilot. Deși aceasta este o scădere semnificativă, economiile ar putea ajunge la 15-20%, spune Schor. În studiul american din 2022, scăderea a fost și mai mare, de la 3,56 la 2,59 ore pe săptămână (o scădere cu 27%). Atât experimentele din Marea Britanie, cât și cele din SUA au constatat, de asemenea, că mulți oameni au petrecut timpul economisit de la naveta sau muncă angajați în activități cu emisii reduse de carbon, cum ar fi drumețiile sau hobby-urile de acasă. Datele din Marea Britanie au arătat, de asemenea, că trecerea la o săptămână de lucru mai scurtă a dus la o creștere a comportamentelor pro-mediu: participanții la studiu au fost mai atenți cu reciclarea și au cumpărat mai multe produse ecologice.

„Când oamenii muncesc mai puțin, au mai mult timp liber pentru activități durabile, care adesea necesită mult mai mult timp”, spune Stefanie Gerold, cercetător la Universitatea de Tehnologie din Brandenburg din Germania. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *