◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Jurnaliștii din Pacific, în vârtejul competiției geopolitice a marilor puteri

Oricum este finanțat, de jurnalismul cu adevărat independent din Insulele Pacificului beneficiază în primul rând jurnaliştii locali și consumatorii de știri ale căror vieți și interese sunt departe de a fi reduse la povestea competiției strategice din regiunea lor, chiar dacă aceasta este foarte reală. Titlurile mari din presa mainstream, cu accent pe țintele diplomatice, adesea nu reușesc să reflecte viața locală, care de fapt îi afectează pe toți cei care au „de dus” rezultatele întrecerilor dintre marile puteri care își dispută supremația în zonă.

SUA își susțin mesajul prin intermediul propriilor radiodifuzori finanțați de stat – cum ar fi Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty – sau prin numerar, în general, în sume relativ mici) către punctele de desfacere existente. În regiunea insulelor din Pacific, SUA au oferit fonduri, de exemplu, pentru a instrui membrii presei; la fel au făcut și entitățile finanțate de guvernele din Australia și Noua Zeelandă. China s-a implicat în mai multe moduri în viața mass-media din Insulele Pacificului, de la extinderea amprentei propriilor sale organe de presă de stat acolo până la publicarea de articole de opinie scrise de către agenți diplomatici. China a plătit chiar și pentru a instala o nouă galerie de presă în Parlamentul din Fiji.

Astfel de eforturi nu sunt cu totul noi și nu au fost întotdeauna conduse de concurența strategică sporită în Insulele Pacificului. Dar există dovezi că acest din urmă context a determinat puterile străine „să ia în considerare cum să concureze pentru puterea de a influența discursul” în regiune, așa cum Denghua Zhang și Amanda H.A. Watson, cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană, au prezis în 2020, notează cjr.org.

Anul trecut, de exemplu, Departamentul de Stat al SUA a stabilit o varietate de măsuri pe care îi întreprinde pentru a contracara (printre alte obiective) „manipularea informațiilor sponsorizate de stat” în regiunea extinsă a Pacificului, inclusiv asigurarea accesului la „organizații media occidentale credibile” în Insulele Pacificului. Între timp, China pare să-și fi reluat și ea sensibilizarea media, inclusiv în Insulele Solomon. În 2019, jurnaliștii locali au fost invitați să viziteze China, pentru „a privi și a învăța”. Mai recent, Ambasada Chinei a găzduit o sesiune care reunit jurnaliştii locali cu redacţii din China, pentru a-i încuraja să colaboreze.

Diferite tipuri de implicare media, desigur, nu sunt create egal. În timp ce puterile occidentale oferă asistență în vederea consolidării activității jurnaliștilor pe teren și sunt deschise criticilor și întrebărilor dure, oficialii chinezi sunt bucuroși să facă declarații de presă, dar mai puțin dispuși să răspundă la întrebări. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *