◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mărțișorul, zâmbetul primăverii

Pandemia continuă, războiul din Ucraina ne dă fiori, este frig și ninge viscolit în unele zone ale țării, dar iubitorii tradițiilor populare românești nu se înspăimântă.

Printre ei se află și muzeografi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și de la secțiile acestuia din Ploiești și din județ, care în colaborare cu elevi de la diferite școli generale și licee și de la Palatul Copiilor din Ploiești, au reușit să ne aducă bucuria în suflete prin creațiile și activitățile lor dedicate principalelor sărbători ale primăverii: ”Mărțișorul” și ”Ziua Mamei”.

Pe data de 1 Martie 2022, la ora 13, în Sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova s-a desfășurat spectacolul cu tema ”Mărțișorul, zâmbetul primăverii”, organizat de muzeograf Ioana  Constantin, în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploiești.

La realizarea spectacolului au contribuit elevi, membri ai Cercului  de Muzică Populară, coord. Prof. Cristina Nicoleta Stănescu și ai Cercului de Etnografie și Folclor, coord. Sorin Petre, de la Palatul Copiilor din Ploiești.

Invitați speciali au fost: Alina Zahariuc, director al Palatului Copiilor Ploiești, Marilena Nicolae și Cristina Grăjdan, profesori ai Colegiului Tehnic ”Spiru Haret, din Ploiești.

În  Cuvântul de deschidere, Mihai Dumitrache, manager al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, și muzeograf Ioana Constantin și-au exprimat mulțumirea că după doi ani de pandemie reușesc să reia tradiția de sărbătorire a Mărțișorului, le-au mulțumit realizatorilor acestui spectacol  și le-au adresat urări de  bine celor prezenți.

Etnograful Ioana Constantin a susținut o prelegere în care a menționat principalele momente semnificative ale venirii primăverii:   Dragobetele, Mărțișorul, Mucenicii, Ziua Șarpelui,  Bunavestire și a făcut o prezentare a mărțișorului, insistând asupra aspectului fizic al acestuia, vechime, semnificații, funcții, mod de a fi purtat, prezența lui și la popoarele de la Sudul Dunării.

Spectacolul a fost conceput printr-o alternanță de fragmente ale expunerii doamnei Ioana Constantin, cu melodii  populare interpretate de soliștii vocali: Valentin Iordache, Denisa Bunghez, Ștefan Nicolae, și de dansuri populare executate de membrii ansamblului mai sus-menționat.

Protagonistele cântecelor interpretate au fost deopotrivă primăvara și mama, ca simbol al vieții și al frumuseții.

Prin mesajul transmis, repertoriu, tehnică de execuție, vârsta participanților, spectacolul a reușit să ne sustragă din problemele vieții contemporane și să ne transpună într-o lume a tinereții, a vitalității și a frumuseții folclorului popular românesc.

Muzeele: ”IL Caragiale”, ”Nichita Stănescu”, ”Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea-al XIX-lea”, Ceasului ”Nicolae Simache”, ”Casa Domnească Brebu”, ”Conacul Bellu”, ”Conacul Pană Filipescu”, ”Cezar Petrescu”, ”Constantin și Ion Stere”, ”Nicolae Iorga”,  s-au implicat în defășurarea de activități în colaborare cu elevi de la Liceul ”Carol I” din Plopeni, Liceul ”Brâncoveanu Vodă” din Urlați, Școlile Gimnaziale:  ”Nicolae Simache” și ”Nicolae Iorga” din Ploiești, ”Regina Elisabeta” din Bușteni și din localitățile: Brebu, Bucov,  Ceptura, Apostolache, Bărcănești, Chiojdeanca.

Activitățile au constat din ateliere de creație, matinee muzeale, șezători,  spectacole, expoziții cu nume sugestive: ”Mărțișorul, simbolul primăverii”, ”Mărțișoare pentru mama”, ”Un mărțișor cu parfum de primăvară”, ”Pentru dumneavoastră, doamnă” etc.

Harnici și talentați elevii au creat numeroase felicitări și mărțișoare sub diverse forme de flori, animale, păsări, din materiale diferite: hârtie, scoici, mărgele, spice de grâu, lână, PNA, macramé,   și prin tehnici diferite: desene în acuarelă, cu creioane colorate, quilling, croșetat, reușind  să își arate bucuria față de venirea primăverii și dragostea față de mamele lor și să umple de viață simezele muzeelor.

Elena Trifan / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *