◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

UN FOARTE STRANIU ȘI FOARTE INCORECT MOD DE A PREGĂTI ADUNAREA GENERALĂ A UZPR!

Au mai rămas fix 12 zile până când, pe 14 martie, va avea loc Adunarea Generală a UZPR în cadrul căreia se va fac bilanțul activităților desfășurate de la precedenta adunare și vor fi aleși președintele UZPR și celelalte organisme de conducere colectivă ale uniunii noastre de creație.

De la sine înțeles, confrații noștri cărora filialele uniunii din toată țara le vor da mandat de reprezentare, desfășoară, în aceste zile premergătoare evenimentului, o intensă și, sunt convins, rodnică muncă de colectare și valorificare a propunerilor și a proiectelor care, puse în aplicare de către noile organisme de conducere ale UZPR alese la această adunare generală, vor face ca UZPR să își onoreze mai bine, mai eficient calitatea de uniune de creație și să își confirme statului său de utilitate publică. Nu vor lipsi, firește, din dezbateri semnalele critice,cu referiri concrete, la obiect, convingătoare și nepărtinitoare,urmate de soluții realiste și pragmatice, așa încât obiectivul final al reuniunii noastre din 14 martie are toate șansele să fie realizat.

Numai că, spre sincerul meu regret- și,de fapt, nu numai al meu- constat că, exact în această perioadă premergătoare Adunării Generale a UZPR din 14 martie, unii confrați  și membrii  ai uniunii noastre- puțini dar foarte agresivi și foarte zgomotoși- au optat pentru o manieră cu totul a-tipică de a contribui la pregătirea adunării și anume acțiunile în justiție deschise, ca să spunem lucrurilor până la capăt, direct împotriva președintelui statutar ales și legal confirmat al uniuni, confratele Doru Dinu Glăvan. În plus, probabil pentru a capta aderenți ad-hoc, unii dintre inițiatorii acestor cam bizare și necolegiale demersuri au declanșat, în spațiul virtual media- ,,media alternativă ’’ după cum o numesc experții în materie- o furibundă campanie de dezinformare, erijându-se în unicii salvatori pe ultima sută de metri ai uniunii și ai membrilor săi de la catastrofă.

Curios lucru, inițiatorii acestor veritabile campanii de fake-news, membrii cu drepturi și îndatoriri depline și inatacabile ai UZPR, din păcate chiar ai unor organisme de conducere colectivă a acesteia, nu au făcut, în prealabil, măcar un pas și jumătate înainte, semnalând Consiliului Director sau Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj, neajunsurile cu pricina.Eventual avansând și un pachet de soluții la punerea în aplicare să se implice ei înșiși. Alegând, în schimb, calea atacului în justiție, ceea ce, între noi fie vorba, aduce foarte mult a acțiune a unui grup de presiune . În ce scopuri și în folosul cui anume?- asta rămâne de văzut. Cu certitudine, însă, nu în interesul nostru colectiv și personal al fiecărui membru corect și de bună credință al UZPR!

 La fel de curios aste și faptul că, deși s-a făcut public încă de la primul anunț referitor la ordinea de zi a viitoarei Adunări Generale că sunt așteptate depuneri ale candidaturilor pentru viitoarea conducere a UZPR, inclusiv pentru funcția de Președinte al uniunii,  nici până la această dată măcar unul dintre justițiarii la care m-am referit nu a catadixit să își anunțe intenția de a candida. Dar încă să mai avanseze un proiect managerial substanțial și fezabil. În schimb, unii dintre ei au purces la o (cam tot atipică!) acțiune de contactare telefonică a unor confrați, mesajele lor variind, după caz, de la captatio benevolentiae la amenințări cu chemarea în judecată a celor care au refuzat colaboraționismul. Reamintindu-le, în schimb, acestor jurați demascatori de ocazie că există un Statut al UZPR pe care toți membrii uniunii noastre trebuie să îl respecte în mod necondiționat.  Aproape de la sine înțeles fiind faptul că din vocabularul respectivilor nu lipsesc termeni consacrați ai propagandei politicianiste foarte la modă, de la ,,corupție’’ la ,,în afara legii’’, derivate direct din dictonul ,,cine nu este cu noi este împotriva noastră!’’ …

După cum era de așteptat, un asemenea comportament profund necolegial și incorect a primit reacția promptă a colegilor de breaslă care s-au delimitat categoric și fără ezitare de acești negaționiști veleitari. Atitudine corectă care merită apreciată cu atât mai mult cu cât, după cum prea bine se cunoaște, UZPR a trecut, cu trei ani în urmă, printr-o grea încercare, provocată de un comando cu epoleți care în nici-un caz nu dorea mai binele uniunii și al gazetarilor. Încercare din care, iată, am reușit să ieșim numai și numai pentru că am avut de partea noastră argumentul unității și al demnității. Iar, dacă luăm în calcul atmosfera extrem de tensionată, de conflictuală și de suspiciune colectivă generată de exponenții și promotorii politicianismului agresiv, vom înțelege și mai bine de ce este nevoie ca UZPR și marea familie a ziariștilor să dea clasei politice o lecție de înțelepciune, de cumpătare și de bun simț. Pentru asta, este nevoie ca în fiecare filială a uniunii noastre, să încurajăm și să intensifică, dezbaterea deschisă argumentată și spiritul de emulație.Valorificând,apoi, la Adunarea Generală potențialul de idei și de proiecte rezultate din acest efort de gândire colectivă.   

 Cam asta ar fi ceea ce aș fi avut de spus și de scris despre acești hackeri ad-hoc, ambițioși și zgomotoși spărgători de programe și destabilizatori de profesie, cărora le recomand, cu sinceritate și cu cele mai bune intenții, să încerce să ia o  pauză și, în acest răstimp, să caute un răspuns cinstit la o chestiune de elementară bună credință: nu te întreba doar ce a făcut UZPR pentru tine, întreabă-te și ce ai făcut tu pentru UZPR? 

                                              Șerban  CIONOFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *