◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Un nou început: Acordul privind legile azilului și migrația

Pe 19 decembrie 2023, Uniunea Europeană (UE) a ajuns de acord care schimbă semnificativ modul în care blocul procesează migranții, îi relocă în toate țările membre UE și îi îndepărtează pe cei care nu au drept de azil (https://cursdeguvernare.ro/acord-istoric-al-ue-pe-legile-azilului-si-migratiei.html): președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat acordul pe care l-a descris a fi unul istoric.

Negociatorii din Parlament, Consiliu și Comisie au lucrat mult pentru a conveni asupra revizuirii procedurilor de azil ale UE. Acordul este convenit după mai mulți ani de încercări eșuate, cu reglementări care urmăresc să echilibreze preocupările atât ale țărilor de graniță, care doresc ajutor în gestionarea solicitanților de azil, cât și ale țărilor din interior, care susțin că prea mulți migranți dintre cei care sosesc într-o țară din UE trec nestingheriți în alte state membre.

 

Statele care nu doresc migranți plătesc

Conform acordului, care mai trebuie ratificat oficial de către Parlamentul European și Consiliul European, țările din ”prima linie” – unde sosec cei mai mulți migranți – din Europa de Sud vor institui o procedură de azil mai strictă la granițele lor, care coincid cu granițele UE și vor fi îndreptățite să îi îndepărteze pe solicitanții de azil respinși.

Reforma păstrează regula actuală conform căreia prima țară în care un solicitant de azil intră în UE este responsabilă pentru cazul său, cu câteva modificări: țărilor din interiorul UE li se oferă posibilitatea să aleagă: fie acceptă un anumit număr de migranți, fie plătesc contribuții într-un fond comun al UE.

Un punct controversat în discuții a fost cel privind relocarea declanșată de reîntregirea familiei. Potrivit ultimelor negocieri, miniștrii UE nu vor să recunoască frații ca beneficiari ai reîntregirii familiei.

 

Managementul migrației – trei scenarii de criză

Un alt dosar care se află în atenția autorităților europene este Regulamentul de management al crizelor, care definește regulile ce trebuie aplicate atunci când Europa se confruntă cu o situație de criză. Sunt avute în vedere trei scenarii:

 o criză declanșată de un aflux masiv de personae, care sosesc la granițele UE;

 o situație de forță majoră, generată de sosirea masivă din cauza războaielor, a climei sau a oricărei alte urgențe umanitare;

 „instrumentalizarea migrației” – în cazul în care un stat sau un actor nestatal facilitează trecerea migranților spre UE.

Comisia Europeană, dar, în special, statele membre UE, au puteri importante de luare a deciziilor în guvernarea gestionării crizei migranților. Durata crizei ar urma să fie limitată la maximum 12 luni, iar statele membre UE sunt obligate să contribuie la ajutarea țărilor care se confruntă cu criza migranților pe teritoriul lor.

În situație de criză se vor aplica proceduri de urgență la frontieră. Organizațiile societății civile spun că procedurile de urgență sunt în detrimentul solicitanților de azil, deoarece garanțiile pentru persoanele care caută protecție sunt reduse.

Acordul a apărut cu 6 luni înaintea alegerilor europarlamentare din iunie 2024 și într-un moment în care a crescut puternic numărul celor care caută refugiu în Europa.

În 2022, aproape un milion de persoane au solicitat azil în Europa.

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a anunțat că în primele 15 zile din decembrie 2023 au fost mai multe sosiri de personae fără acte în UE decât în orice lună decembrie după 2015: peste un milion de migranți și refugiați au sosit la granițele UE, mulți fugind de războaiele din Siria, Irak și Afganistan, sau de războiele din Africa.

În timp ce oficialii UE au salutat acordul – propus pentru prima dată de Comisie în 2020 – organizațiile pentru drepturile omului au avertizat că legislația propusă nu face altceva decât să crească suferințele celor care fug din calea războaielor.

 

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *