Extracția globală de materii prime este de așteptat să crească cu 60% până în 2060, cu consecințe dezastruoase pentru climă și mediu, potrivit unei analize a ONU văzută de The Guardian.
Extracția resurselor naturale a crescut cu aproape 400% din 1970, ca urmare a industrializării, urbanizării și creșterii populației, potrivit unei prezentări a Perspectivei globale a resurselor ONU pe cinci ani, făcută miniștrilor UE. Vehiculele electrice, de exemplu, folosesc de aproape 10 ori mai multe „materii prime critice” decât mașinile convenționale, iar atingerea emisiilor nete de transport zero până în 2050 ar necesita creșterea extracției de minerale critice pentru ele de șase ori în decurs de 15 ani.
Decaparea materialelor naturale ale Pământului este deja responsabilă pentru 60% din impactul încălzirii globale, inclusiv schimbarea utilizării terenurilor, 40% din impactul poluării aerului și mai mult de 90% din stresul global de apă și pierderea biodiversității legate de sol, se arată în raportul care ar urma să fie lansat în luna februarie.
Janez Potočnik, fost comisar european și co-președinte al grupului ONU care a produs analiza, a declarat că o exploatare a materiilor prime la scara estimată va declanșa furtuni mai frecvente și mai severe, secete și alte dezastre climatic: „În esență, nu mai există spații sigure pe Pământ. Am ieșit din spațiul nostru de operare sigur și dacă aceste tendințe continuă, lucrurile se vor înrăutăți. Evenimentele meteorologice extreme vor deveni pur și simplu mult mai frecvente și acestea vor avea costuri financiare și umane din ce în ce mai grave”.
Vehiculele electrice, de exemplu, folosesc de aproape 10 ori mai multe „materii prime critice” decât mașinile convenționale, iar atingerea emisiilor nete de transport zero până în 2050 ar necesita creșterea extracției de minerale critice pentru ele de șase ori în decurs de 15 ani. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com