◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Aproape un milion
de europeni sunt lipsiți
de adăpost

Numărul persoanelor fără adăpost din UE s-a dublat din 2009. Se estimează că aproximativ 895.000 de persoane dorm afară sau apelează la cazare de urgență în fiecare noapte.

Potrivit datelor naționale, numărul persoanelor fără adăpost în Spania a crescut cu 25% în ultimul deceniu. Astfel de statistici au forțat autoritățile și ONG-urile să vină cu o metodă alternativă de combatere a persoanelor fără adăpost. Soluția propusă este surprinzător de simplă: se oferă fiecărei persoane care locuiește pe stradă o casă. Dezvoltată pentru prima dată în SUA, inițiativa cunoscută sub numele de Housing First este adoptată din ce în ce mai mult în Europa.

Spre deosebire de abordările tradiționale, nu necesită ca indivizii să îndeplinească anumite criterii înainte de a primi asistență pentru locuință. Ideea este că persoanele fără adăpost au șanse mai mari de a-și crea un viitor dacă au mai întâi un acoperiș deasupra capului.

Housing First vede locuința ca pe un drept și nu ca pe o recompensă, așa cum este consacrat în Principiul 19 al Pilonului European al Drepturilor Sociale. Acesta prevede:

         accesul la locuințe sociale sau asistență pentru locuință ar trebui să fie oferit celor care au nevoie.

         persoanele vulnerabile au dreptul la asistență adecvată și la protecție împotriva evacuării forțate.

         ar trebui oferite adăposturi și servicii adecvate persoanelor și familiilor fără adăpost pentru a promova incluziunea socială.

Potrivit Euronews, două ONG-uri, Provivienda și Hogar Si, co-gestionează mai multe inițiative Housing First în Spania. Finanțat de municipalitatea din Madrid (Comunidad de Madrid) prin Fondul Social European, până în prezent acest proiect continuă să se bucure de o rată de ocupare și reținere de 100%. „Fondurile europene sunt utilizate în principal pentru a implementa inițiative inovatoare și soluții pentru persoanele fără adăpost și sunt, de asemenea, folosite pentru a crește stocul de locuințe sociale și la prețuri accesibile. Două soluții fundamentale pentru a reduce numărul de persoane fără adăpost în Spania”, explică Gema Callardo, directorul general al Provivienda. „În momentul în care Europa pune pe masă sute de miliarde de euro pentru relansarea economiei, credem că o mică parte din acești bani ar trebui să fie, de asemenea, folosiți pentru a aborda această excluziune extremă”, afirmă Yves Leterme, de la Platforma europeană pentru combaterea persoanelor fără adăpost, fost prim-ministru al Belgiei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *