◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Organizațiile media și cetățenii îi cer președintelui SUA să urgenteze Legea privind conservarea jurnalismului

Șapte importante organizații de jurnalism, mass-media și de advocacy antitrust au trimis o scrisoare comună președintelui SUA, Joe Biden, prin care îl îndeamnă să sublinieze, în viitorul său discurs privind starea națiunii, din 7 februarie, importanța jurnalismului local.

Scrisoarea subliniază nevoia urgentă de acțiune a Congresului pentru a păstra o democrație puternică și o presă liberă. Mai exact, scrisoarea îl îndeamnă pe președintele Biden să ceară Congresului să promoveze Legea bipartizană privind competiția și conservarea jurnalismului (JCPA) (S. 673 și H.R. 1735), relatează editorandpublisher.com. Legislația va oferi micilor instituții de știri locale posibilitatea de a se uni în negocieri care vor echita condițiile de joc cu platformele Big Tech. Editorii mici și locali nu au în prezent capacitatea de a negocia împreună pentru o plată echitabilă pentru a contracara puterea dominantă a platformelor Big Tech. Acest dezechilibru permite monopolurilor tehnologice să capteze marea majoritate a veniturilor din reclamele digitale din SUA.

Organizațiile care au semnat scrisoarea includ News/Media Alliance, National Newspaper Association, America’s Newspapers, Authors Guild, American Economic Liberties Project, Inter American Press Association și Radio Television Digital News Association.

Scrisoarea subliniază situația dificilă a știrilor locale, în care editorii de știri au fost forțați ani de zile să respecte regulile Big Tech în domeniul publicității digitale, ducând la pierderea a peste un sfert din ziarele americane din 2005 și la răspândirea deșerturilor de știri în toata țara. În scrisoarea lor, grupurile subliniază importanța adoptării JCPA ca fiind cea mai bună soluție pentru a se asigura că editorii de știri sunt compensați în mod echitabil pentru utilizarea conținutului lor de către platformele tehnologice dominante, solicitând președintelui Biden să ceară Congresului să adopte proiectul de lege care a fost introdus în cel de-al 117-lea Congres din 2021 și a trecut cu cu succes de Comisia Judiciară a Senatului în septembrie anul trecut. În plus, grupurile îi cer lui Biden să ceară Congresului să adopte Legea privind sustenabilitatea jurnalismului local, care ar stimula investițiile în jurnalismul local prin Codul fiscal.

„În timp ce America a fost mult timp un far de lumină când vine vorba de libertatea presei, această lumină a devenit mai slabă din cauza umbrei monopoliste a giganților Big Tech. Cele mai mari platforme tehnologice domină fluxurile de venituri online, Google și Facebook controlând aproximativ 60 până la 70% din piețele publicitare digitale. Aceste comportamente anticoncurențiale sunt evidențiate în continuare în procesul intentat recent de către Departamentul de Justiție împotriva Google.

Pentru a împiedica acea lumină să se stingă și pentru a permite presei libere din America să continue să contribuie la rezistența națiunii noastre și să servească drept model de democrație pentru lume, avem nevoie de acțiuni bipartizane din partea Congresului. Posturile de știri locale pe care le reprezentăm și altele care acordă prioritate unei prese libere vă cer să folosiți adresarea dumneavoastră privind starea națiunii pentru a solicita Camerei și Senatului să înainteze de urgență legislația cheie la biroul dumneavoastră, pentru a ajuta la salvarea jurnalismului local.”

JCPA are un sprijin larg, nu numai în Congres, atât în Cameră, cât și în Senat, dar și din partea a peste 300 de grupuri de interese ale consumatorilor, sindicate, conservatori, grupuri de advocacy și terți. În plus, peste 24.000 de persoane au semnat o petiție Change.org pentru proiectul de lege și aproape 1.000 de editoriale și articole de opinie în sprijinul JCPA au fost publicate în ziare din 48 de state din țară. Într-un sondaj recent cu 1.000 de adulți din SUA, realizat de Schoen Cooperman Research pentru News/Media Alliance, 70% dintre americani au spus că susțin Congresul să adopte JCPA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *