◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Amnesty International acuză lentoarea anchetării deceselor din căminele de bătrâni din Spania

Organizația Amnesty International a denunțat „performanța slabă” a Parchetului Spaniol în clarificarea a peste 35.000 de decese de vârstnici în azilele de bătrâni în perioada de vârf a focarului de COVID-19, în martie-aprilie 2020, relatează EFE.

Cele mai multe dintre aceste „dosare COVID-19” au fost închise fără mărturia rudelor victimelor sau fără nicio informație vitală care ar putea oferi date pentru investigații viitoare, lăsând astfel spațiu amplu pentru „impunitate”, punctează filiala spaniolă a Amnesty International.

Potrivit Institutului Național de Statistică din Spania, 92.966 de persoane au murit până în prezent în Spania din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei. Peste 35.000 dintre ei erau în vârstă, a informat postul public RTVE.

La aproape doi ani după ce a fost raportată prima infecție în țară, în martie 2020, Amnesty și rudele victimelor – în principal ale vârstnicilor – au cerut tuturor partidelor politice să înființeze o așa-numită „Comisie a Adevărului” în Parlament. „Lipsa de impuls în cadrul investigațiilor a răspândit impunitatea și a împiedicat accesul familiilor la adevăr”, a declarat Esteban Beltrán, directorul Amnesty International în Spania.

Parchetul a închis 451 din cele 517 anchete „fără un efort minim pentru a clarifica ce s-a întâmplat” și aproape 90% din procedurile deschise de Parchetul nu au ajuns în instanțele spaniole, a subliniat Beltrán. „Adevărul pentru victime nu este garantat, impunitatea se răspândește și, în consecință, nu vor fi asigurate reparații adecvate pentru prejudiciul cauzat și garanții că așa ceva nu se va mai repeta în viitor”, arată Amnesty International, care adaugă că .

„majoritatea investigaţiilor efectuate de procuror nu îndeplinesc standardele drepturilor omului de completitudine şi eficacitate care să permită clarificarea acestor decese”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *