◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Rețea de organizații care conlucrează pentru siguranța jurnaliștilor din Ucraina

De la evacuarea jurnaliștilor ucraineni din orașele ocupate până la sprijinul juridic pentru reporterii independenți din Rusia, o comunitate de organizații lucrează pentru a menține în siguranță mass-media.

În Ucraina, invazia din 24 februarie a condus la un nivel fără precedent de cereri de asistență din partea Uniunii Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina. Sindicatul a avut încă de la început „puncte fierbinți” cu jurnaliştii care acopereau conflictul din Donbas. Dar acum, spune președintele sindical Sergiy Tomilenko, „fiecare lucrător media din țara noastră a devenit un jurnalist de primă linie”.

În ultimul an, sindicatul a lucrat cu jurnalişti, inclusiv la evacuări pentru cei din oraşele ocupate de forţele ruse şi oferind sprijin celor apropiaţi de linia frontului.„Dacă nu ar fi existat o invazie rusă, celebrul cameraman Viktor Dedov — unul dintre cei mai buni, originar din Mariupol — ar fi fost în viață. Dar a murit ca civil sub bombardamentul din orașul său. Și Oleksandr Makhov și alți jurnaliști care au murit apărând țara pe front ar fi de asemenea în viață”, a spus Tomilenko.

Şeful sindicatului a spus că forţele ruse au încercat să intimideze şi să recruteze jurnalişti ucraineni în oraşele ocupate. Aveau liste cu jurnaliști locali și „au început o campanie de presiune individuală asupra jurnaliștilor independenți”. În unele cazuri, trupele au cerut jurnaliștilor locali să devină propagandişti, difuzând materiale pro-ruse. „Marea majoritate a refuzat”, punctează Tomilenko.

Sprijinirea presei afectate de război implică și ajutor din exterior. Potrivit voanews.com, sindicatul a lucrat cu Fundația Justice for Journalists (JFJ), cu sediul la Londra, și cu alte grupuri, pentru a monitoriza atacurile și pentru a oferi instruire. „În Rusia, jurnalismul liber s-a încheiat, mulți oameni au încercat să plece, mulți au plecat. Și aici rolul fundației noastre este de a continua să ofere sprijin. Pentru unii jurnaliști, acest sprijin vine adesea ca formare juridică”, punctează Maria Ordzhonikidze, directorul JFJ. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *