◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Democrația este în declin, dar valorile democratice sunt percepute ca bastioane împotriva agresiunii

Jumătate dintre democrațiile lumii se află într-o stare de declin, pe fondul înrăutățirii libertăților civile și a statului de drept, în timp ce guvernele deja autoritare devin din ce în ce mai opresive, susține Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA), din Stockholm, grup interguvernamental de supraveghere.

În raportul său anual, organizația arată că instituțiile democratice sunt subminate de probleme, de la restricții la libertatea de exprimare până la creșterea neîncrederii în legitimitatea alegerilor. Mai mulți factori, cum ar fi războiul Rusiei în Ucraina, inflația rampantă, o recesiune globală care se profilează, schimbările climatice și pandemia COVID-19 reprezintă provocări semnificative. „Lumea se confruntă cu o multitudine de crize, de la costul vieții la riscuri de confruntare nucleară și accelerarea crizei climatice. În același timp, vedem democrația globală în declin. Este un amestec toxic”, susține IDEA în studiul său din 2022 privind starea democrației, bazându-se pe datele compilate din 1975.

În Europa, paradoxal, în timp ce aproape jumătate din toate democrațiile au suferit eroziune în ultimii cinci ani, valorile și instituțiile democratice sunt văzute din ce în ce mai mult ca un bastion fundamental împotriva agresiunii ruse, în special în Ucraina, dar și în majoritatea țărilor din regiune. „Războiul rus de agresiune din Ucraina a zguduit Europa, forțând regiunea să regândească securitatea”, arată IDEA.

A spus că democrația la nivel global este amenințată din cauza provocărilor aduse legitimității rezultatelor alegerilor credibile, a restricțiilor asupra libertăților și drepturilor online, a corupției insolubile și a ascensiunii partidelor de extremă dreapta.

„Niciodată nu a existat o asemenea urgență ca democrațiile să răspundă, să le arate cetățenilor că pot crea contracte sociale noi, inovatoare, care să leagă oamenii mai degrabă decât să-i despartă”, detaliază raportul IDEA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *