◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.11.2024

E (un) altceva: Revista Stindard (an XI, nr.23-24, octombrie 2024)

Context

Revistele, spre deosebire de ziare, sunt axate pe anumite domenii din sfera de activitate, sunt bazate pe apariții hebdomadare, lunare, trimestriale etc. și sunt/ori nu bogat ilustrate.

Revistele cu o vechime consistentă în plaja ariei de interes (apar începând cu secolul al XVII-lea) sunt variate, nu numai din punct de vedere al formatului, apariției, ori zonei de editare, cât și din punct de vedere al tipului de informație pe care îl propagă.

 

Conținut

Revista de informare civică, istorie militară, cultură și educație patriotică cu un titlu emblematic, „Stindard”, a văzut lumina tiparului în condiții grafice de înaltă ținută. Revista apare sub  oblada Filialei Județene „Ziridava” Arad a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), find finanțată de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, Centrul Municipal de Cultură (și, sponsor personal, Cerbul Albastru).

Cuprinsul se întinde în peste o sută de pagini, full color, coperta I simbolizează Bicentenarul Avram Iancu, având profilul ca simbol, iar coperta IV este desprinsă din istoria anilor 80, de la luptele de la Păuliș și Prunișor.

Un Board editorial deschide conținutul: Director fondator: gl. mr. (rtg) Vasile-Ionel Heredea, redactor șef: col. (rtg) Sandu Crișan, consilier editorial: prof. Ioan Tuleu, secretar de redacție: prof. Carina-Anca Baba. Seniori editori: prof. Emil Șimandan, col.(rtg) Horea Gana. Grafic designer: Ecaterina Mehesz. Colegiul de redacție cuprinde nume de cadre militare (cu rol întregitor), la care se adaugă alți colaboratori din  varii sfere  de larg interes.

Spicuim din bogatul conținut al revistei recent apărute: Editorial, Evenimente, Actualitate Rezerviști, Arme, Acțiuni și comemorări, Bicentenar Avram Iancu, 80 de ani de la luptele de la Păuliș și Prunișor, Istorie militară, Biografii, Istoria Aradului, Veteranii de război, Inedite, Cetăți, castele, fortificații, Legende și povestiri istorice, Cultură și spiritualitate, Cărțile noastre.

Desigur, la un conținut profund și documentat, se adaugă o imagologie cu efect de impact, care surprinde chipuri de camarazi, oameni și fapte extrase  din spațiul de referințe ale slujitorilor „armiei”.

Materialele care compun broderia acestei reviste sunt semnate de nume importante din viața cazonă din Arad și din alte zone ale geografiei culturale, precum și de istorici, cercetători, documentariști, universitari, literați, colaboratori și iubitori ai faptului descris de condei. „Iancu a voit libertate pentru toți oamenii, pentru toate popoarele, inclusiv pentru poporul său!” –  General (rtg)Vasile-Ionel Heredea; Editorial, pag. 3-4.

Pentru că substantivul „Stindard” este unul semantic sinonimic (steag, flamură, eșarfă etc.) și dă titlul revistei arădene, iată un explicit: „Trebuie făcută precizarea că între steagul național și drapelele unităților militare au existat, întotdeauna și peste tot în lume, diferențe!” Col. (rtg) Sandu Crișan, pag. 22-23. (Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998).

Materialele, care oferă prestigiu și unicitate revistei, sunt parte a multor deplasări în unități școlare, pentru propovăduirea exemplului, ca model uman -civic al înaintașilor, altele relevă parteneriate la rang înalt în țara vecină, Ungaria, ori în colaborare cu alte instituții similare. De asemenea, în multe articole sunt prezentate aspecte inedite din istoria locală.

 

Concluzii

Trecem, spre final, într-un registru facil, desprins din vorbe străbune, dar pline de iz pilduitor: „se spune că primii zece ani și sarea gustată împreună fac din casă, casa bună.” Iată, revista Stindard a ajuns în al XI-lea an, îndeplinindu-și menirea, asemenea celorlalte reviste arădene, de a aduce un plus de cultură, istorie (militară) și educație patriotică. Să îi urăm acestui bun imaterial, de patrimoniu militar, drum bun înspre publicul larg cititor și colaboratori!

Au consemnat:

 

Florica R. Cândea, redactor șef Revista Gutenberg Arad

Carina A. Baba, redactor șef adjunct Revista Gutenberg Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *