Întrunit statutar în ședință, pe 30 septembrie 2024, cu prezență fizică și online, Consiliul Director al UZPR a abordat unele dintre cele mai importante teme aflate în prim-planul activității Uniunii.
Președintele Sorin Stanciu a menționat faptul că noua conducere a UZPR, aleasă în cadrul Adunării Generale din 20 iulie, a primit girul Judecătoriei Sectorului 1 pentru a fi înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor și își va putea desfășura activitatea legitim și statutar până la expirarea mandatului. De asemenea, a afirmat că se menține trendul ascendent al UZPR din perspectiva cererilor de intrare în Uniune – de la Adunarea Generală s-au mai alăturat UZPR 68 de noi membri, iar de la începutul anului, 334 de noi colegi. Totodată, au fost acordate 133 de adeverințe pentru indemnizații, iar cotizațiile pe 2024 sunt achitate în proporție de 78%. Președintele Sorin Stanciu a reamintit de demersul adresat colegilor din Uniune pentru direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către UZPR, precum și de intenția de a se materializa crearea unui fond de solidaritate prin care să poată fi ajutați colegii aflați în situații dificile. În același timp, Sorin Stanciu s-a referit și la importanța întâlnirilor zonale ale conducerii Uniunii cu șefii de filiale din diverse regiuni ale țării: „Vă invit pe cei care puteți să ne însoțiți să participați la aceste reuniuni, la care mergem să-i ascultăm pe cei din teritoriu, să aflăm ce așteaptă de la noi”. Mai departe, președintele UZPR a amintit de apropiata Gală Green Woman, la care UZPR este co-organizator prin tradiție și a menționat evoluția site-ului uzpr.ro și apropiata tipărire a Revistei UZP nr. 35/2024.
Ioan Pamaparău a evidențiat câteva dintre reperele modificărilor la Legea 8/2006, care vizează și indemnizațiile jurnaliștilor pensionari, menționând că „valoarea punctului de pensie devine valoarea punctului de referință” și că organizațiile vizate de aceste modificări care revin în sarcina legiuitorului pot face lobby pentru adoptarea cât mai rapidă a acestor modificări.
Marian Nencescu a sintetizat stadiul acordării egidei UZPR publicațiilor care solicită utilizarea acestei sigle, afirmând că aceasta „certifica valoarea unei publicații și aduce anumite avantaje morale”: „Vom elabora un set de condiții de utilizare a siglei noastree de către publicații”. În acest context, Monica Zvirjinschi a menționat necesitatea ca una dintre condițiile principale să fie „respectarea prevederilor Statutului UZPR”, iar Dan Constantin s-a referit la „modalități prin care eventual să poată fi retras dreptul de a folosi egida UZPR atunci când se înregistrează derapaje”. Cornel Cepariu a intervenit, menționând posibilitatea ca și unele publicații de nișă, cum are fi cele care se referă la agricultură, să poată avea egida UZPR, iar Mircea Pospai a intervenit pe această temă, afirmând că criteriile de acordare a dreptului de a se folosi egida UZPR de către o publicație trebuie să fie „bine detaliate”. Extrapolând pe marginea acestei idei, Claudius Dociu a propus ca un sistem de regulamente de funcționare să fie elaborat pentru toate comisiile Uniunii.
De asemenea, Consiliul Director al UZPR a luat în discuție necesitatea ca toate filialele care nu au o conducere rezultată din alegeri să le organizeze, să existe deplina libertate a fiecărui membru UZPR să decidă de care anume filială își dorește să aparțină, precum și evidența și clarificarea situației filialelor din București. În acest context, Ioan Pamparău a afirmat că „este cel mai bine ca filialele să fie constituite pe criterii teritoriale, conform specificului”. Emil Stanciu a detaliat problema filialelor, a unor județe care nu au nici membri UZPR si nici filiale, a menționat mai multe probleme ce trebuie rezolvate în teritoriu de către aceste filiale: alegeri, statute, programe de funcționare etc.
Mădălina Corina Diaconu s-a referit la alocarea de zone de responsabilitate pentru membrii Consiliului Director, stabilindu-se că tema va fi abordată din nou după ce fiecare membru va propune o formulă.
În cea privește reprimirea unor membri ai UZPR care au fost excluși din Uniune și au făcut cereri de reprimire, după o serie de discuții s-a decis ca Juriul de Onoare să discute cu aceste persoane, să se ajungă la soluții comune, iar reintrarea acestor colegi în rândurile UZPR să fie supusă aprobării viitoarei Adunări Generale a UZPR.
De asemenea, s-au stabilit detaliile organizării Galei Premiilor UZPR, are va avea loc pe 22 noiembrie 2024.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Director s-a aflat și tema înființării unei filiale comune pentru diaspora – după votul membrilor, s-a stabilit că aceasta va purta numele de Filiala Occident și va fi coordonată de Adrian Suciu.
Ultimele teme de pe ordinea de zi s-au încadrat la capitolul Diverse: Dan Constantin a menționat demersurile pentru înființarea unor asigurări specifice pentru jurnaliști, iar Cornel Cepariu s-a referit la posibilitățile de a se obține subvenționări pentru publicații, menționând că „există zone întregi care nu mai au niciun ziar print”. Totodată, Emil Stanciu a adus în discuție aderarea UZPR la Alianța Națională a Uniunilor de Creație, subiectul urmând a fi dezbătut într-o ședință viitoare.
Următoarea ședință de Consiliu Director a fost stabilită pentru ziua de 11 noiembrie 2024.
Roxana Istudor
Foto: Marius Simion