◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

România, prezentã la Eurofest at Country Fest 2022, din Vancouver, B.C.

Iniţiat în urmă cu 20 de ani, Eurofest B.C., aşa cum este cunoscut grupul (o societate nonprofit), reprezintă unul dintre festivalurile multiculturale din British Columbia, care se desfăşoară anual, pe durata a două zile, şi la care participă peste 27 de ţări europene. Anterior, festivalul a avut loc la Burnaby, dar a fost anulat în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19.
În vara aceasta, festivalul local Country Fest, vechi de 121 de ani, a deschis porţile către Eurofest şi aşa s-a creat Eurofest at Country Fest.
Festivalul a avut loc în Mapel Ridge, o localitate la aproximativ 50 de km distanţă faţă de Vancouver, fără restricţii, în aer liber şi gratuit, cu participarea a 14 ţări din Europa şi cu un spectru variat de spectacole şi festivităţi. Aceste grupuri de oameni şi-au etalat costumele naţionale, muzica şi dansurile specifice ţării din care provin.
Rolul festivalului este de a arăta localnicilor canadieni – şi un numai – cultura, muzica, costumele, cântecele folclorice, dansurile populare şi tradiţiile diferitelor țări. Cu această ocazie. participanţii leagă prietenii indiferent de etnie, de ţară, de religie.
Fiecare grup artistic a susţinut un spectacol cu durată de o jumătate de oră.
Prima zi a festivalului, a debutat cu Parada Steagurilor a 23 de țări. Fiecare grup (asamblu) a purtat steagul ţării de provenienţă şi un banner cu numele ţării. Drapelul românesc a fost purtat cu mândrie de către domnul Gabriel Manea, acompaniat de domnul Consul General al României – Dr. Ovidiu Grecea şi de tânăra Alfreda Semeniuc, născută pe pământuri canadiene, dintr-un tată emigrant din Reşita şi o mamă chinezoaică.
Prin participarea la programul artistic şi prin amenajarea unui stând autentic românesc, anul acesta România a devenit o prezenţă vie şi activă în cadrul festivalului. Drumul nu a fost uşor pentru organizatori, ţinând cont de respectarea unor norme impuse, de respectarea standardelor cât şi suportarea obligaţiilor financiare.
Un rol principal în reuşita acestui eveniment l-a avut doamna Roxana Ralea, care, prin organizarea perfectă, prin muncă, prin iniţiativă şi eforturi deosebite, a făcut ca succesul spectacolului, cât şi organizarea standului românesc să fie în top. Alături de doamna Roxana Ralea au performat doamnele Maria Marcu, Olga Manea, Mădălina Moldoveanu, Manuela Drăgan, Anca Gherman, domnii Teodor Trandafir, Titus Vargă, Jim Galpin, domnişoara Sonia Varga, precum şi peste 20 de voluntari din comunitatea românească, prezenţi pe scena festivalului.
Pe lângă programul artistic extrem de variat, vizitatorii au putut admira o colecţie impresionantă de obiecte artizanale romaneşti, precum şi panouri informative referitoare la istoria, geografia şi atracţiile turistice de referinţă ale României. Toate acestea aparţin sunt păstrate de doamna Maria Marcu, de peste 30 de ani. Ea a fost prima persoană din România care a sosit la Vancouver, după 1989, purtând cu nostalgie în valize o bogată zestre românească.
Un alt punct de atracţie al vizitatorilor a fost expoziţia de tablouri a domnului Victor Gligor, pictor recunoscut în zona Vancouver şi nu numai. Victor este un participant activ la diverse expoziţii, unde are ocazia să încânte ochii participanţilor cu tablouri pictate în culori vii, fie cu imagini din România, fie peisaje şi flori în culori care îţi înseninează zilele chiar dacă cerul este înnorat.
În ziua de 24 iulie 2022, Grupul Tezaur Românesc a reprezentat România prin participarea la programul artistic compus din cântece populare romaneşti, între orele 14:15-14:45. Bine dispuşi şi dornici de a asculta muzica populară, oamenii prezenţi au fredonat, au aplaudat şi au dansat pe cântece vechi interpretate de ansamblu, cum ar fi: Ciuleandra, Trenule maşină mică, Mărioară de la Gorj etc., melodii care au penetrat sufletele romanilor de pe aceste meleaguri şi a făcut, măcar pentru câteva ore, câteva zeci sau sute de inimi de români să bată la unison. Cu certitudine că niciun roman plecat din ţară n-a uitat care-i sunt rădăcinile, iar dorul de pământul natal face să i se umezească ochii şi celui mai tare român. De aceea, când ascultă muzica românească, îi cuprinde pe toți un dor nemărginit şi câteodată nemărturisit, pentru că ei nu uită niciodată de unde au plecat şi care le este obârşia. Ascultând cântecele părinţilor noştri simţi vibraţia sufletului cântând la unison cu acordurile muzicale, iar emoţia care te cuprinde este greu de explicat.
Muzica populară interpretată de Grupul Tezaur Românesc a făcut ca vârtejul de pe scenă să coboare în public şi să transmită entuziasm, energie şi bucurie. Întregul grup a dansat Braşoveanca, apoi zeci de oameni prezenţi la spectacol s-au prins în Hora Moldovenească, s-au străduit să ţină pasul cu românii săltăreţi şi s-au veselit alături de noi.
„Și foaie verde păpușoi!
Ia să ne-nvârtim și noi, măi!
Stânga – unu, dreapta – doi!
C-așa-i hora pe la noi, măi!…

Cum a fost festivalul din punctul meu de vedere?
Ei bine, a fost superb! Au fost două zile pline de soare, de muzică bună, o atmosferă foarte relaxantă, oameni frumoşi şi zâmbitori. Am fost deosebit de onoraţi şi mulţumim domnului Consul General pentru prezenţă, pentru susţinere şi încurajare, cât şi pentru materialele de reprezentare aduse şi prezentate la stand.
Sincere felicitări şi mulţumiri membrilor Grupului Tezaur Românesc, care s-au străduit să aducă bucurie şi un suflu românesc aici, peste ocean.
În ceea ce mă priveşte, pot spune că sunt solidară cu toţi cei care nu au renunţat niciodată să trăiască şi să simtă româneşte. Au ales să plece, dar au luat cu ei o Românie frumoasă.Au luat cu ei tradiţia şi amintirile dragi sufletelor lor.
Sper să ne revedem sănătoşi şi voioşi şi cu alte ocazii!

pentru „Observatorul”
Dorina Cornelia Aldea – Vancouver

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *