◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Autoritățile sârbe folosesc supraveghere extinsă pentru a monitoriza jurnaliștii critici

Autoritățile din Serbia au adoptat practici de supraveghere invazive și tehnologie de recunoaștere facială pentru a monitoriza oponenții politici, activiștii civici și jurnaliștii critici, arată un raport al Balkan Investigative Networking Report (BIRN), intitulat „Supravegherea digitală în Serbia – O amenințare la adresa drepturilor omului?”.

Documentul susține că regimul de la Belfrad sacrifică drepturile omului „aproape de impunitate” pentru a combate „dușmanii interni” și subliniază că Serbia a instalat peste 8.000 de camere de supraveghere cu abilități de recunoaștere facială în toată țara, aparent pentru a combate criminalitatea și a asigura securitatea și ordinea publică. 

Dar la începutul anului 2024, BIRN Serbia a publicat o investigație cuprinzătoare, care a cartografiat un număr mare de instituții ce dețin camere și software pentru supraveghere biometrică – predomină echipamentele producătorilor chinezi. „Achiziționarea de camere și software puternic de recunoaștere facială trece adesea neobservată din cauza naturii secrete a contractelor cu companii private și a nivelului scăzut de transparență guvernamentală la toate nivelurile”, se arată în raport.

În ultimii ani, poliția sârbă a achiziționat drone de fabricație chineză echipate cu cea mai recentă tehnologie, în scopul monitorizării demonstrațiilor. Statul a încercat, de asemenea, să folosească programe spion împotriva reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor de investigație, se mai arată în raportul care mai notează că Ministerul Afacerilor Interne a încercat să legalizeze supravegherea biometrică cu o nouă legislație după ce a instalat mai întâi camere și a înființat un centru de monitorizare. Rezistența publicului față de legislație a împiedicat adoptarea acesteia, dar poliția și guvernele municipale au continuat să instaleze camere. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *