◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

21 de state membre ale UE, restante la implementarea Pachetului Energie Curată în legislațiile naționale; România „încalcă” regulile din 2019

Comisia Europeană ia în considerare încălcarea dreptului comunitar în cazul a 21 de guverne ale UE, pentru că nu au adoptat reformele pe piața de energie electrică, așa cum s-a convenit în 2019, și astfel nu s-a putut permite rețelei să găzduiască noi dispozitive electrice și regenerabile.

Politica energetică definitorie a UE din anii 2010 – Pachetul Energie Curată – s-a încheiat în 2019. O reformă a regulilor pieței pentru energie ar „permite ca electricitatea să se deplaseze liber acolo unde este cea mai necesară”, a spus executivul UE la acea vreme, argumentând cu îmbunătățirea alimentării consumatorului. Regulile ar fi putut contribui la atenuarea impactului crizei energetice din 2022, dar au fost în mare măsură ignorate de țările UE.

Potrivit unei baze de date a cazurilor de încălcare a dreptului comunitar, 21 de state membre ale UE sunt urmărite de Comisie pentru că nu au transpus în mod corespunzător normele pieței de energie electrică din 2019 în legislația națională, în ciuda termenului limită care expira la… 31 decembrie 2020. „Această modernizare a sistemului de operare al pieței de energie electrică este urgentă și necesară”, a declarat Christoph Dolna-Gruber, expert la agenția austriacă pentru energie, pentru Euractiv.

Procedurile de a da în judecată Lituania, Slovenia, Irlanda, Malta și Cipru au fost inițiate de Comisie, dar au fost abandonaate odată ce țările au demonstrat că se conformează.

Între timp, UE a adoptat o altă reformă a pieței de energie. În acest context, există posibilitatea ca legislatorii naționali să fie nevoiți să transpună simultan trei reforme separate ale pieței energiei electrice. În ce privește România, Comisia consideră că țara „încalcă” regulile din 2019, spre deosebire de restul statelor Europei, în dreptul cărora este acuzată doar o implementare întârziată sau parțială.

Confruntat cu criza energetică din 2022, Bucureștiul și-a centralizat piața de energie, a instituit cote mari de impozitare pentru comercializarea energiei electrice și a plafonat prețurile cu amănuntul. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *