◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

UE își dublează flota aeriană anti-incendiu, în așteptarea unei veri toride

Există puține îndoieli în rândul experților: Europa va îndura o vară grea în 2023. Comisarul UE pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, afirmă că este vital ca UE să aibă o capacitate mai mare de avioane de stingere a incendiilor, pentru a răspunde unei alte veri fierbinți. Uniunea Europeană va dubla, așadar, capacitatea flotei sale de stingere a incendiilor, cu 28 de aeronave în total, pentru o vară care se anunță „intensă” după devastările majore din 2022, a anunțat comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic: „Anul acesta este deja mult mai uscat decât media. Și această secetă, combinată cu căldura la care ne așteptăm, este, desigur, un factor major al incendiilor forestiere”.

După „cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa” din 2022, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că flota europeană de avioane și elicoptere cu apă va fi dublată. Rezerva UE a crescut de la 13 la 28 de aeronave, staționate în 10 state membre (Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Suedia). Ele sunt gata să fie dislocate din iunie până în octombrie în caz de urgență, pentru a oferi ajutor unei țări ale cărei resurse sunt depășite. Acestea includ 10 Canadairs, 14 avioane amfibii ușoare și patru elicoptere. „Am dublat aproximativ numărul de aeronave și capacitatea în ceea ce privește volumul de apă care poate fi transportată”, a spus comisarul.

În plus, peste 400 de pompieri sunt pre-poziționați în Grecia, Franța și Portugalia, potrivit Euronews.

Acest mecanism de protecție civilă al UE a fost utilizat pentru a trimite echipamente, alimente și medicamente în Ucraina încă de la începutul invadării acestei țări de către Rusia sau ca răspuns la pandemia de Covid-19 (trimiterea vaccinurilor către țări terțe, organizarea repatrierii a cetăţenilor europeni etc.). Mai recent, sistemul a ajutat populațiile afectate de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria.

Înființat în 2001, mecanismul a fost activat în medie de 20 de ori pe an în primii 20 de ani, iar acum este activat de peste 100 de ori pe an, a spus Janez Lenarcic, care consideră că ar trebui să i se aloce mai multe resurse financiare. (redacția UZPR)

Foto: Adam Wilson/Unsplash 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *