În jur de 100.000 de persoane din întreaga lume au venit să participe, sâmbătă, la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, acolo unde în fiecare an se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” precizează că 40.000 de pelerini sunt prezenti astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Sumuleu Ciuc. Potrivit informaţiilor de la nivelul Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, aproximativ 14.000 de persoane dintre cele care au intrat în România în ultimele trei zile au declarat că vor participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc. Din informaţiile primite de la echipajele aflate la fata locului, pana la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. 20 dintre acestia au fost deja preluaţi, în deplină siguranţă, şi transportati, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmand ca si ceilalţi 16 sa fie transportați în scurt timp, relatează News.ro.
Înaintea sosirii Suveranului Pontif, cu o aeronavă TAROM, pe Aeroportul din Târgu Mureş a aterizat şi o aeronavă Spartan, cu care a venit premierul Viorica Dăncilă. Premierul a plecat imediat după aterizare către Şumuleu Ciuc, unde îl va întâmpina pe Papa Francisc.
Sfântul Părinte a primit, sâmbătă, pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului,.
Peste 84.000 de persoane sunt prezente la Șumuleu Ciuc, potrivit unei noi estimări făcute de autorități în jurul orei 10:30. Numărul pelerinilor ar putea să mai crească, pentru că în jur de 100.000 de persoane s-au înregistrat pe site-ul special dedicat acestui eveniment. Printre pelerini s-ar număra și președintele Ungariei, care vine în calitate de simplu cetățean de religie catolică.
Legenda statuii de lemn a Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc
A fost adusă și statuia din lemn a Fecioarei Maria, pentru prima dată scoasă din biserică, după Al Doilea Război Mondial. Sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, este considerată cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.
Prima menţiune a statuii Maicii Domnului de la Şumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi şi Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777, relatează Mediafax.
Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat şi incendiat complexul mănăstiresc de la Şumuleu şi Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraş Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luaţi în robie.
Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara.
Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.
Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.
Sfânta Liturghie susținută de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc a început, sâmbătă, slujba fiind în limba italiană. Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial a fost scoasă din biserica franciscană statuia Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie de la Șumuleu Ciuc a început în jurul orei 11.35 și este susținută de Papa Francisc.
La slujbă participă și premierul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Guvernului, alături de zeci de mii de pelerini.
Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susținută la Șumuleu Ciuc să conviețuiască în pace și să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, că acest pelerinaj „aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la ele și credincioși de alte confesiuni, și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității, un apel de a recupera mărturiile de credință devenită viață”.
Suveranul Pontif a făcut apel la conviețuirea în pace și pentru ca resentimentele să se transforme în ceva pozitiv. De asemenea, a spus că încurajează libertatea, fraternitatea, dorința de bine și de adevăr.
„A peregrina însemnă a fi conștienți că venim ca popor în casa noastră, că avem conștiința că formăm un popor, un popor a cărui bogație stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi și tradiții, sfîntul popor credincios al lui Dumnezeu, care, împreună cu Maria este pelerin, cântând milostivirea Domnului. Dacă în Cala Galilei, Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează și mijlocește nu numai în fața Fiului său, dar și în fața fiecăruia dintre noi pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită conviețuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne așteaptă și nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine și care este în mijlocul nostru și încuraja libertatea, fraternitatea, dorința de bine, dorința de adevăr și de dreptate”, a spus Papa Francisc.
În timpul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a mai spus că trebuie să ne întoarcem spre Fecioara Maria și Ea să ne învețe cum să „ne țesem viitorul”.
„A peregrina înseamnă angajamentul de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniștii de mâine, iar protagoniștii de astăzi să nu fie lăsați în urmă mâine. Pentru aceasta, frați și surori, pentru a face aceasta, e nevoie de o muncă artizanală pentru a țese împreună viitorul. Iată de ce suntem astăzi aici: pentru a spune împreună: <Mamă, învață-ne să țesem împreună viitorul. Mamă, învață-ne să trasă împreună viitorul>. A peregrina înseamnă a ne întoarce să privim către Maria și către alegerile lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, dintr-o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman, dar și la periferia Israelului, prin darul ei a fost capabilă să dea început revoluției gingășiei. Misterul alegerii din partea lui Dumneze care își fixează privire asupra celor slabi pentru a-i domoli pe cei puternici ne îndeamnă și ne încurajează și pe noi să spunem <Da>, ca și eq, ca Maria, pentru a parcurge căile împăcării. (…) domnul nu dezamăgește pe cel care riscă. Să mergem, dar să mergem împreună”, a mai spus Suveranul Pontif.
mai mult pe digi24.ro