◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Informații care nu trebuie partajate online – avertismentele experților

În era digitală, este ușor pentru nenumărați oameni să „distribuie excesiv” pe rețelele de socializare și peste tot online. Cu toate acestea, anumite informații pot fi periculos de partajat, în special cu străinii. Vincent Iachetta Jr., președintele agenției de marketing digital Peppermonkey Media, a subliniat în mod special câteva subiecte pe care toată lumea ar trebui să le țină departe de profilurile de pe rețelele sociale. „Deși poate părea inofensiv să-ți actualizezi starea relației romantice pe rețelele sociale, dezvăluirea te poate face vulnerabil la atenție nedorită și la potențială hărțuire”, spune Iachetta.

De asemenea, împărtășirea prea multor detalii despre obiceiurile de petrecere poate avea repercusiuni grave – dincolo de a deteriora reputația, postările numeroase despre obiceiurile de consum de alcool, de exemplu, poate pune în pericol viitoare oportunități de angajare, deoarece angajatorii verifică adesea profilurile de pe rețelele sociale ale persoanelor care aplică pentru locuri de muncă.Și mai rău, împărtășirea excesivă a activităților de acest tip poate atrage atenția nedorită a potențialilor infractori.

A spune întregii lumi despre locația exactă în timp real, cum ar fi atunci când te înregistrezi la un eveniment live, poate compromite siguranța și securitatea. „Difuzarea locației în mod public vă face susceptibili la vătămări fizice, urmărire sau efracție, deoarece persoanele rău intenționate pot folosi aceste informații pentru a-ți urmări mișcările. În plus, partajarea excesivă a locației prezintă un risc pentru confidențialitate și poate dezvălui, din neatenție, informații sensibile despre rutinele sau obiceiurile zilnice”, explică Iachetta.

În era cumpărăturilor online, este aproape imposibil să-ți păstrezi adresa complet privată. În ciuda acestui fapt, oamenii de pe rețelele sociale nu au nevoie de aceste informații. Iachetta recomandă reținere în a oferi adresa de domiciliu, numărul de telefon sau adresa de e-mail pe forumurile publice, ca să nu existe riscul de expunere la vătămări fizice, hărțuire, e-mailuri spam și solicitări nedorite. De asemenea, cu hoții de pachete sosite prin curier sunt un fenomen care se răspândește cu repeziciune, experții recomandă ca adresa să răîmână complet necunoscută pe rețelele de socializare.

La fel ca și celelalte informații personale, împărtășirea datei de naștere poate oferi infractorilor o fereastră deschisă în viața oricui și posibilitatyea de uzurpare de identitate sau de accesare a conturilor. „Infractorii cibernetici folosesc adesea astfel de informații pentru a ghici parole, pentru a răspunde la întrebări de securitate sau pentru atacuri de tip phishing”, avertizează Iachetta, care avertizează, de asemenea, și la capitolul încărcării de fotografii despre biletele la evenimente sau despre planuri de călătorie pe platformele de socializare, gesturi care pot invita la acțiune falsificatorii sau hoții și chiar pot pune în pericol finan țele personale ale persoanei care postează astfel de informații.

De asemenea, președintele Peppermonkey Media spune că lucrătorii trebuie să manifeste o discreție maximă atunci când partajează orice informații legate de muncă pe rețelele sociale. Folosirea unei precauții suplimentare poate preveni încălcarea protecției datelor, ceea ce poate duce la acuzații de spionaj corporativ împotriva persoanei care a gestionat greșit aceste informații. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *