◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Când investigațiile jurnalistice devin… producții de teatru

Ashwien Sankholkar, un renumit jurnalist de investigație la Viena, împreună cu colegii săi de la Dossier, o publicație fondată în 2012, duce o parte din materialele de presă, în princiopal investigațiile, în fața unui public mai larg: la teatru.

În 2023 a avut loc premiera producției Die Redaktion (Sala de redacție), la Volkstheater, din Viena. Piesa relatează ancheta din 2020 a lui Dossier asupra OMV, compania națională de petrol și gaze a Austriei, și șeful acesteia, Rainer Seele, și relațiile sumbre cu Moscova, ce rămân subiect de controversă până în prezent.

Potrivit Financial Times, încurajat de succes, Volkstheater a comandat o a doua piesă care să fie realizată dintr-un material al Dossier. În această lună, premiera „Ascensiunea și căderea domnului René Benko” abordează un subiect care este încă pe primele pagini ale publicațiilor: Grupul Signa, imperiul imobiliar de lux al miliardarului tirolez Benko, a început să se prăbușească, iar procesele sunt abia la început. Biletele pentru această producție s-au epuizat în două ore de la punerea în vânzare.

Interesul pentru teatrul de investigație s-a răspândit dincolo de Austria. În Germania, Ansamblul Berliner a realizat o „lectură în scenă” a unei investigații asupra unei întâlniri a extremiștilor de extremă dreapta – Volkstheater a fost partener în acest demers. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *